Menü Bezárás

Komoly feszültséget okozhat, ha a családtagok eltérően gondolkodnak az oltásról

Napjaink leggyakoribb közéleti kifejezése alighanem az oltás, ami érthető is annak fényében, hogy nagyon úgy néz ki, csak azzal sikerülhet végre túljutni a járványon, és úgy-ahogy visszadöccenni életünk régi, lassan már el is feledett kerékvágásába. Nem véletlen, hogy mind a politika, mind az egészségügy meghatározó képviselői egyöntetűen arra buzdítanak mindenkit, ha végre lehetőségük nyílik rá, oltassák be magukat (még ha a különféle vakcinák alkalmazásáról meg is oszlanak a vélemények mindkét csoportban). Bár Magyarországon az oltási hajlandóság folyamatosan növekszik, a KSH legfrissebb mérése szerint még mindig csak a megkérdezettek 38 százaléka biztos benne, hogy beoltatná magát, ami korántsem elégséges arány a nyájimmunitás eléréséhez.

Mivel húsba vágó, a társdalom egészét érintő és – mint a napi statisztikákból láthatjuk – sok esetben élet-halál kérdésről van szó, nem csoda, hogy az oltással kapcsolatos véleménykülönbségek heves indulatokat is kiváltanak. Ismerősök beszámolói vagy akár saját élmények alapján szerkesztőségünkben többen is tapasztalták, hogy az oltás eltérő megítélése olykor családokon belül is éles konfliktusokat generál, ezért körbe kérdeztünk olvasóink egy szűkebb csoportjában, az ő családjukban okozott-e hasonló feszültséget a vakcinakérdés.

Minket is meglepett, hogy néhány órán belül milyen sok történetet kaptunk az oltás miatt megosztott családokról (a megszólalók keresztnevét többek kérésére megváltoztattuk).

Kapcsolódó
Mit tegyünk, ha az apósunk Soros-bérencezni kezd az ünnepi asztalnál?

Sok embernek már attól görcs áll a gyomrába a rokonokat elválasztó politikai szakadék miatt, ha csak eszébe jut a közelgő családi összejövetel. Hogyan lehet elkerülni, hogy már a húsleves felett egymásnak essünk?

„Nálunk a család női tagjai elég komolyan összevesztek ezen, jelenleg most nem is kommunikálnak egymással emiatt” – meséli Zoltán, akinek családjában három generáció háromféle véleménye ütközött. „A nővérem terhes, így hiába egészségügyi dolgozó, nem kaphat oltást. A családdal szeretne személyesen is találkozni, ehhez viszont azt szorgalmazza, hogy mindenki más lehetőleg be legyen oltva. Édesanyánk nem bízik sem az orosz, sem a kínai vakcinában, így azokat hiába kaphatná meg valószínűleg hamarabb, ő szeretné megvárni valamelyik nyugati típust, akkor is, ha erre sokkal többet kell várni. Anyai ágon a nagymama pedig egyáltalán nem szeretne oltást, ő már úgy van vele, hogy ha elkapja, hát elkapja, »élt már eleget«” – vázolja röviden a helyzetet Zoltán. Bár a vakcina már korábban is beszédtéma volt náluk, a vita akkor mélyült el, amikor a kormány engedélyezte az orosz és a kínai vakcinákat is. „Ha ennyire nem fontos nektek, hogy lássatok minket, akkor várjatok a saját vakcinátokra” – mondta a nővére, majd a következő hetekben már nem is beszéltek egymással.

Megszólalóink közül a legtöbben arra panaszkodtak, hogy a szüleik a különféle álhírek hatására elutasítóak az oltásokkal szemben, hiába is próbálnak a lelkükre beszélni.

Alapvetően kiegyensúlyozott családom van, soha nem kerültem még olyan helyzetbe, hogy egy ügy ekkora széthúzást generált volna közöttünk. A vírus maga, majd az oltások érkezésének híre azonban változtatott ezen

– mondja Erika, akinek hatvanas évei végén járó apja ideje nagy részét az internetet böngészve tölti. Neki kezdettől fogva az volt az álláspontja, hogy a pandémiát csak a politika és a gyógyszeripar fújja fel a profit érdekében, később pedig egyre inkább beleásta magát a vírustagadó, majd az oltásellenes Facebook-csoportok és álhíroldalak világába. „Nem lehet vele erről a témáról beszélni, mert annyira csak az általa hitelesnek vélt emberek és oldalak szavára ad, hogy a tények és konkrét bizonyítékok el sem jutnak hozzá, nem is gondolkodik el rajta, vajon, amit olvas, az tényleg az igazság-e. Azt hiszem, a mélypontja az egésznek akkor volt, amikor a tudomására jutott egy családtagomtól, hogy tervezem beoltatni magam. Felhívott, és hosszasan ecsetelte, hogy miért nem javasolja ezt, hivatkozva olyan Facebook-oldalakra, amik azt terjesztik, hogy akik megkapták az oltást, azok vagy meghaltak, vagy teljesen leépültek testileg és szellemileg.”

Erika az apjára egyáltalán nem, az általa olvasott álhíroldalakra és az azoknak teret adó közösségi médiára viszont annál inkább haragszik. „Ezek az oldalak az emberek félelmébe kapaszkodnak, és nagyon aljas módon kihasználják az emberek tehetetlenségéből fakadó feszültségét. Sajnos az apukám fejébe öntött álinformációk nem csak rá volt hatással, rajta keresztül a közvetlen családtagjaim sem gondolkodnak azon, hogy beoltassák magukat”.

Leáék családjában a konfliktus már a járvány elején kipattant, édesapja ugyanis – vele ellentétben – nem törődik az óvintézkedésekkel, legyen szó maszkviselésről, távolságtartásról vagy fertőtlenítésről. Az ellentét aztán az oltások megérkezésével csak még jobban elmérgesedett. „Szerinte, ha nincs oltás rákra, AIDS-re, akkor tíz hónap alatt erre sem lehet. Hisz abban, hogy az oltás mutációt, meddőséget okozhat. Ez a fő csapásiránya annak, miért ne oltassam magam. Kizárólag a Facebookon tájékozódik, ott pedig tudjuk, bárki megoszthat bármit. Ha ajánlok egy cikket, túl hosszú és túl nyers a szöveg, de ha valaki az ő szemszögéből ír-mond-terjeszt valamit, azt készpénznek veszi.”

Gábor szintén az álhírek, illetve a médiában elhangzó félretájékoztatások számlájára írja, hogy édesanyja nem akarja beoltatni magát, mert, mint írja, „valamelyik ismerősének az ismerőse már megkapta a vakcinát és meghalt, vagy valamelyik másik ismerőse kórházban dolgozik, és állítólag nagyon súlyosak a mellékhatások, meg összevissza beszél a tévé, szóval az egész fel van fújva, és inkább szarjunk az egészre, az a tuti”.

„Én azt látom, hogy a hiszékeny vagy tájékozódásukban korlátozott emberek nagyon könnyen összeterelődnek egy kupacba, és nem is kell komolyabb lökés ahhoz, hogy magukat vagy egymást pánikhangulatba hergeljék. Persze ezt a megmondó szerepet előszeretettel játsszák el nagyon sokan ilyen közösségi csoportokban meg ismerősi körökben is. Én nagyon hiányolom a korrekt és egyszerűen megérthető tájékoztatást. Kapom ezeket a vakcinainfós hírleveleket is, amikből pont nem derül ki semmi arra vonatkozóan, hogy nagyjából mikor kerülhetek sorra, hogy miként zajlik az oltás ütemezése, nem tájékoztatnak az egyes vakcinák jellemzőiről, kiknek (nem) ajánlják, stb., szóval nincs bennük semmi megnyugtató és kézzel fogható” – sorolja a kifogásait Gábor, majd a folyamatos győzködés egy másik hátulütőjére is rámutat.

Továbbra is kitartóan, de nagyon finoman próbálom terelni őt afelé, hogy oltassa be magát, és beszéljünk ki minden felmerülő kérdést. Sokkal szívesebben beszélgetnék vele másról, például akár magamról is, de hát arra így kevesebb idő jut. Szóval ezt az időt és befektetett energiát már sosem kapom vissza, és én magam sem tudom, hogy kire legyek dühös.

Mészáros János / MTI Az oltópont munkatársa Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást ad be 2021. február 6-án.

A hozzánk érkezett beszámolók között ugyanakkor több példa akad arra, amikor a család oltásszkeptikus tagjai agitálják a rokonaikat.

„Az anyósomék, akik amúgy nagyon kedves, jó emberek, nyugdíjasként ráérnek mindenfélét olvasni a neten, és meg vannak győződve, hogy ez az egész csak a gyógyszerlobbi műve és emberkísérlet. Észérvekre nem nagyon tudnak reagálni, csak ismételgetik a szokásos köröket. Igazából csak az zavar, hogy ők mindenképp téríteni akarnak minket, és bármilyen idegesek is vagyunk már, okos enged, szamár szenved alapon nem állhatunk bele a vitába” – írja Krisztina.

Panka anyja egészségügyi dolgozó, mégsem bízik az oltásban, nem is akarja beadatni magának, és le akarja beszélni róla a lányát is, aki viszont már alig várja, hogy elég beoltott legyen. „Végül mindig megegyezünk abban, hogy inkább nem is beszélünk róla, mert úgyse tudjuk meggyőzni a másikat. A fő feszültség, hogy szerinte én túlaggódom az egészet, csak toljuk a vitaminokat, nem lesz semmi baj, fiatalok vagyunk, influenzában többen halnak meg.” Panka nemrég hazautazott, anyukája pedig azt kérte tőle, hogy látogassák meg a nagyszülőket is. Panka azonban ezt a mögötte álló több órás vonatút miatt elutasította, nehogy véletlenül megfertőzze őket.

Akkor jött a lelki nyomasztás, hogy az idősek inkább abba fognak belehalni, hogy nem látják a rokonaikat, én meg önző vagyok. Szerencsére a nagyszülők is azt mondták, hogy inkább ne menjünk.

Elzáék családját egy időre alighanem szét is szakítja az egyik családtag hozzáállása. A családban többen is krónikus betegek, mostohaapja tavaly kemoterápiás kezelésen esett át. Az ő fia azonban nem hisz a vírusban, és bár egy nagy áruházláncnál dolgozik, ott is rendszeresen leveszi a maszkot, a főnökei többször figyelmeztették már emiatt. „Természetesen oltatni sem szeretne, hülyeségnek, kamunak gondolja, egyenesen lehurrog minket a saját regisztrációnk miatt. Ez a dolog egészen addig jutott, hogy a rendes családi hétvégi összejövetelekre édesanyámék már nem szívesen fogadják, nem szeretik hallgatni a buta indoklásait, hisz ez nála állandó jelleggel téma, kevés olyan dolog van, amivel ki lehet belőle rángatni. Édesanyámék fontolgatják, hogy amíg nem leszünk beoltva, nem lesznek a közös családi programok megtartva, vagy őt leszünk kénytelenek kizárni ezekből.

Borzasztóan elkeserítőnek tartom, hogy a fiú kockára teszi a családja egészségét, a boltba látogatók egészségét, és nem utolsó sorban a családi egységet és nyugalmat a saját kicsinyes, buta, tudományos érveket minden szempontból nélkülöző indokai miatt.

Kapcsolódó
Nem intézhetjük el annyival, hogy „aki hülye, haljon meg”

Ebben a feszült időszakban nem egyszerű vakcinákról és konteókról vitázni, főleg akkor, ha egy szerettünkről van szó.

Beáék szintén egy áthidalhatatlannak tűnő véleménykülönbség miatt kerültek nehéz szituációba, hogy aztán végül varázsütésre minden megoldódjon.

„Apósom összeolvasott az utóbbi időben mindenféle vírus- és oltásellenes posztot Lenkeitől Gődényig és vissza, és kijelentette, hogy ha erőszakkal akarnák beoltani, ő akkor is ellenállna. Nem lehetett meggyőzni, megsértődött, hiába próbáltuk magyarázni… Én már fel is adtam, de a férjem próbálta újra és újra győzködni. Anyósom demens, a gyógyszerek miatt boldog, de fogalma sincs, mi zajlik körülötte. Ő egyébként oltáspárti (volt, amíg tudta, hogy mi van). Az após azt mondta, őt sem engedi beoltani. Végül meg tudtuk kérdezni az anyóst, aki azt mondta, hogy szeretne oltást. Megbeszéltük apóssal, hogy nem tilthatja meg neki, és regisztráltuk. Aztán február elején közölte az após, hogy mégis kéri az oltást. Majdnem leesett a fejem, hogy mi történt. A Facebookon megtalált óvodás barátja mondta neki, hogy ő beoltatja magát, mert szerinte ez fontos. Ennyi. Ja, még hozzátette, hogy csak amerikai vakcinát szúrhatnak bele, mást nem.”

A bizonyos fajta vakcinához ragaszkodás több velünk megosztott történetben is előkerült, némileg talán meglepő módon nem egyszer az orosz oltóanyag kapcsán.

„A testvérem nagymamájának felajánlották a Modernát, de visszautasította, ugyanis, mivel orosz származású, orosz vakcinát szeretne kapni. A család nyilván nem ért egyet ezzel” – mondja Andrea.

„A nagypapám orosz vakcinát kér, amin össze is szólalkoztunk párszor” – meséli Alma. „Szerinte én lenézem az oroszokat, ezért vagyok ellenséges velük, miből gondolom, hogy kevésbé tiszteletre méltó vagy megbízható az orosz tudósok munkája” – szegezte neki a kérdést a nagypapa, aki Alma szerint az élet számos területén a rendszerváltás előtti időkben ragadt. „A mamám szimplán nem hiszi, hogy kell neki oltás, a szüleim fogják kérni az oltást, de még nem regisztráltak, nem tudom, mire várnak” – tette hozzá Alma.

Noha az eddig megismert történetekben inkább az idősebb generáció utasította el az oltást, előfordulnak fordított helyzetek is.

Nikolett állítása szerint egy korábban húsz évig vakcinagyárban dolgozó minőségbiztosítási szakember véleményére is alapozva döntött úgy, hogy nem fogja beoltatni magát. „Javaslatot tettem a családomnak, hogy várjunk egy kicsit ki, nem kell rögtön az elsők között rohanni egy olyan oltásért, amit kevesebb, mint egy év alatt fejlesztettek ki. A szüleim teljesen felháborodtak, hogy mit »okoskodom« , ne mondjam meg a papáéknak, hogy mit adassanak be maguknak és mit nem.” Nikolett úgy látja, a nagyszülei generációját egyáltalán nem lehet már befolyásolni a döntéseiben. „Ha ők valamit a fejükbe vesznek, akkor az úgy lesz és pont. Ha ez az, hogy covid elleni oltást kérnek, akkor ők bizony meg fogják kapni, mindegy, hányan lettek rosszul tőle.”

Szigetváry Zsolt / MTI Oltásra váró idős emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én.

Gréta Dániában él, nem oltásellenes, de mivel férjével éppen lombikprogrammal szeretnének gyereket vállalni, a biztonság érdekében egyelőre nem akarja beoltatni magát. Szülei Magyarországon élnek, rettegnek a vírustól, ezért telefonon minden adandó alkalommal próbálják rábírni, hogy azonnal oltassa be magát, és mivel mindkét fél orvosi véleményekre hivatkozik, nem jutnak közös nevezőre. Gréta tavaly januárban látta utoljára a szüleit, és attól tart, hogy ez a baba megszületése után sem fog megváltozni, hiszen a szülők a Magyarországon élő testvérével sem hajlandók találkozni, amíg nem kapja meg az oltást. Grétának a baráti körében is problémát okoz a hozzáállása, úgy tapasztalja, azok, akik nagyon szeretnék beoltatni magukat, képtelenek megérteni, hogy mások miért nem.

A töréspontok azonban korántsem mindig ilyen egyértelműek egy családon belül sem.

„Az alapvető feszültséget az okozza, hogy én daganatos beteg vagyok, aktív kezelés alatt, ezért nagyon fontos lenne, hogy a családom oltassa magát, én nem kaphatok jelenleg, majd ha igen, akkor is kizárólag a Pfizert” – írja Nóra. „A Szputynik meg a kínai vakcina gondolatától édesapám és én is irtózunk, a testvéreim viszont szeretnék visszakapni a normális életüket, ezért bármit hajlandók beadatni. Anyukám teljesen logikátlanul kapott AstraZenecát, se nem krónikus beteg, se nem korcsoportos, egyszer csak hívta a háziorvos, hogy felkerült valami listára, mehet. Mi ketten apummal csak a Moderna vagy Pfizer a termékekben bízunk, és ez az aktív vita tárgya, nonstop megy a családi dráma, hogy ki mikor mit kapjon, mire mondjon igent/nemet.

A húgom azt mondta, nem érdekli, mit kap, neki az a lényeg hogy valami immunitás legyen, és a nullánál jobb a kínai vakcina is. Apukám ettől teljesen kiborul, mert természetesen hobbiinfektológusnak hiszi magát. Hirtelen mindannyian nagyon értünk ehhez a témához (de közben nem), nincs semmi türelmünk, vissza akarjuk kapni a régi életünket, és mivel össze vagyunk zárva, ezt egymáson szoktuk levezetni, parázs viták segítségével, hogy ki mit tud melyik vakcináról.

Kapcsolódó
Szerbia kipróbálta nekünk a kínai vakcinát. Mit tanulhatunk tőlük?

Szerbia maga mögött hagyta Európát az oltási programjával, a magyar kormány pedig követné ezen az úton. Mit csinálnak (másképp) a szerbek?

Klára családja sem generációk mentén szakadt két táborra. Ő és az apja gondolkodás nélkül szaladnának oltásra, ha tehetnék, a húga és az anyja viszont nem akarják beoltatni magukat, mert a túl gyors engedélyezés miatt félnek a mellékhatásoktól. „A családra nem jellemzők a túlfűtött, heves viták, inkább ilyen háttérben elnyomott feszültségként van jelen ez a probléma, ami néha egy-egy élesebb megjegyzésben előtör” – mondja Klára.

Andor családja szintén a számukra „ijesztően gyors” fejlesztés miatt utasítja el az oltást, mivel korábban hónapokig arról szóltak a hírek, hogy a tökéletes ellenanyag kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet. Nehezményezik továbbá azt is, hogy nem választhatnak a vakcinák között, mert azt nem tartják valódi választási lehetőségnek, hogy ha nemet mondanak a számukra kijelölt oltóanyagra, akkor a sor végére kerülnek. Andor azonban biztosra vette, hogy édesanyja és testvérei hozzá hasonlóan regisztráltak az oltásra, „már csak azért is, mert anyukám a nagyszüleimmel él együtt, akik nyilvánvalóan a veszélyeztetett korcsoporthoz tartoznak. Amikor feltettem nekik a kérdést, hogy megtörtént-e a regisztráció, először a nemleges válasz lepett meg, majd az, hogy a hiány pótlására nem mutattak semmilyen hajlandóságot. Amikor kiderült, hogy én viszont regisztráltam, volt mind a két oldalon egy kisebb ledöbbenés, amit egy közel egyórás beszélgetés követett. Itt én próbáltam mindenféle érveket felhozni a vakcina mellett, ám a fenti okok miatt nem voltam sikeres. Így visszagondolva viszont érdekes, hogy ők egyáltalán nem próbáltak meg engem lebeszélni az oltásról.” Andor Budapesten, a családja viszont egy vidéki városban él. Bár a korlátozásokat ők is teherként élik meg, Andorral ellentétben senkit nem ismernek, aki elkapta a koronavírust, Andor öccse részéről pedig a beszélgetés során az is elhangzott, hogy

ezért nem kell Pesten lakni.

A járvány lakóhely szerinti percepciója másnál is előkerült, Kati szerint az alföldi faluban, ahol a szülei élnek, teljesen máshogy állnak az emberek a koronavírushoz, mint a városokban. „A legtöbben egyáltalán nem érzik veszélyesnek a járványt, mindenki puszilkodik, senkin nincs maszk, nem is befolyásolja igazán az életüket, így a szüleim totál nem értik azt sem, miért kéne nekik az oltás. Amikor mondom, hogy én be fogom adatni magamnak, anya teljesen kikészül. Ő mereven elzárkózik ettől, szerinte bele is halhat, miután átesett egy daganatos betegségen. Megértem, hogy fél tőle, hiszen nem nagyon van információja arról, hogyan hatna rá, nem is erőltetem a témát, mert csak befeszül tőle. Apukámnak viszont semmi baja nincs, de ő sem akarja beoltatni magát.”

Ahogy nem akarta beoltatni Vera két rokona sem, annak ellenére, hogy mindketten az egészségügy frontvonalában dolgoznak. Házasok, nevezzük őket Kornélnak és Elvirának. Az első hullám idején még a vírust sem vették komolyan, és hülyeségnek tartották azt is, hogy Veráék óvatosságból nem akarnak találkozni velük. Később, a második hullám alatt a kórházban látott sok fertőzött miatt már másképp látták ezt, ám a vakcináktól továbbra is ódzkodtak. Kornélnak azonban nemrégiben az oltásról is megváltozott a véleménye, miután meggyőzte őt egy orvos barátja, és nagyon szeretné már visszakapni a régi életét is. Két hete beadatta magának az oltást, ami „nagy balhét robbantott ki” a család oltásellenes szárnyában. „A nagymamám például egyáltalán nem akar erről hallani, Elvira pedig teljesen kikészült, úgy érzi, hogy a saját férje hátat fordított neki. Az oltás előtt egy hétig nem is tudtak rendesen kommunikálni, utána pedig rettenetesen összevesztek, Elvira nagyon sírt, amiért nem közös volt a megegyezés.

Szerintem az ő esetük pontosan mutatja a mai helyzetet Magyarországon, hiszen még az egészségügyben dolgozóknak sem mindig egyértelmű, hogy mi a jobb döntés.

The post Komoly feszültséget okozhat, ha a családtagok eltérően gondolkodnak az oltásról first appeared on 24.hu.

Forrás >>


További hasonló találatok:

Lantos Gabriella: Nem hiszem, hogy a kormány az uniótól kérne segítséget. Oldják meg a kórházak, ahogy tudják, és főleg hallgassanak

Eltelt egy év az első magyarországi megbetegedések óta, több, mint 15 ezer halottnál tartunk, és még mindig nem látszik a koronavírus-járvány vége. Ön szerint hogyan tovább? Január környékén voltak legutóbb hasonló adatok, de valójában azt érdemes vizsgálni, mikor volt először ilyen a helyzet: november eleje és közepe között. Akkor már annyira felfutóban volt a második hullám, hogy november 11-én korlátozásokat kellett bevezetni. Ezek vannak ma is érvényben, a szentestén kívül nem lazítottak rajtuk. Ennek ellenére ugyanott tartunk, mert a második hullám nem is ért véget, hanem a felénél elkapta a harmadik hullám. Tehát folyamatosan megyünk vissza oda, ahonnan a második hullám elindult. Ahhoz, hogy a korlátozásokról vagy az enyhítésről dönteni lehessen, szükség van egy olyan szabályrendszerre, ami megmutatja, milyen ...
További részletek >>


„Tudták, mit csinál a nőkkel, de félrenéztek. Nekem ütnöm kellett, hogy elengedjen”

Bálint Pétert 2020 áprilisában, a tanév közben váratlanul mentették fel dékáni pozíciójából a Debreceni Egyetemen. A József Attila-díjas, állami érdemrenddel kitüntetett író 2015 óta vezette az intézmény hajdúböszörményi gyermeknevelési és gyógypedagógiai karát. Lapunk januárban írta meg, hogy a távozás mögött egy zaklatási ügyben indított etikai vizsgálat állhat, melynek végén elítélték Bálintot. Ennél többet azonban akkor nem tudtunk kideríteni. Cikkünk megjelenése után többen jelentkeztek, hogy beszélnének Bálintról. Köztük olyanok, akik nem a Debreceni Egyetemen kerültek kapcsolatba vele, de olyan is, akinek egy több mint 30 éves története volt. Tucatnyi forrással folytattunk beszélgetéseket, ezekből kiderült, hogy Bálint visszaélései – melyek nem függetlenek az ő, felsőoktatásban betöltött hatalmi ...
További részletek >>


Bezárva a homályba – Magyarország egy éve a világjárványban

2020 első napjaiban még csak távoli hírnek tűnt, hogy „rejtélyes” tüdőgyulladásos betegség terjed egy Vuhan nevű kínai város környékén, aztán gyorsan megtanulta a világ a koronavírus szót. A tízmilliós Vuhant karanténba zárták, de január végére Európába is nagy erőkkel érkezett meg a vírus. Nincs koronavírusos beteg Magyarországon, és kevés az esélye a járványnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ aznap, amikor az első európai esetekről számolt be a média. Öt nappal később már kormányülésre hívták az akkor még szinte senki által nem ismert országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát. Január 31-én, egy nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, pedig megalakult az operatív törzs. „Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek ...
További részletek >>


„Elképesztő bátorság, hogy valaki önhatalmúlag feltölti a Balatont”

Balassa Balázs 2020-ban mondott le a szigligeti polgármesteri posztról, korábban pedig a Balatoni Szövetség elnöki pozícióját is elengedte, amit ön vett át. Tartja vele a kapcsolatot, kialakult barátság a közös munka során? Nagyra tartom a munkásságát, de – sajnos – a saját döntése miatt lemondott a tisztségéről. Szigligeten megvolt a választás, a fia lett a polgármester. Balázzsal igazándiból nincs kapcsolatom, előtte természetesen mint a szövetség elnökével, sokat beszéltünk. Amikor a helyére megválasztottak 2019 decemberében, én kértem, hogy a továbbiakban segítse a munkánkat, akár társelnökként. Ez úgy szokott lenni, hogy egy megye rotációban ellátja az elnöki tisztséget, a másik kettő társelnököt ad. Azt gondolom, a Balatoni Szövetség jó példa arra, hogy nem foglalkozunk azzal, kinek milyen elkötelezettsége, ...
További részletek >>


Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt

Két hónappal a 2010-es országgyűlési választás után a kormányra kerülő Fidesz majdnem a legmagasabb szinten képviseltette magát egy kis oktatási intézmény diplomaosztóján. Az ellenzéki frakcióvezetőből miniszterelnök-helyettessé előrelépő, hosszú ideje az ELTE jogi karának Politkatudományi Intézetében oktató Navracsics Tibor beszédéből a résztvevők arra emlékeznek a legjobban, hogy úgy fogalmazott, „eddig ellenszélben kellett működnötök, de most jön a hátszél”. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítója, Tombor András maga is arról beszélt a diákoknak, hogy a szűk után jönnek a bő esztendők. De azt akkor még senki sem tudhatta, hogy az onnantól évenként menetrend szerint érkező több százmilliós kormányzati dotációk csak a kezdetet jelentik, és tíz év múlva az oktatási szférában korábban nem látott ...
További részletek >>


Éreztük, hogy jó, amit csinálunk, mert nem tetszik a baromarcú hatalomnak

Haska Béla három évig volt hajléktalan, két telet egy fűtetlen fáskamrában töltött. Amikor azonban beköszöntött a decemberi hideg, megjelent a Facebookon egy poszt arról, hogy segíteni kéne a CPg egykori énekesén. Aztán alakult e célra egy Facebook-csoport, és ami azután történt, amiatt Béla most is hitetlenkedve rázza a fejét, ahogy mászkálunk a szélben az újszegedi Tisza-parton. Rohadt nagy sár van, foltokban áll a hó, Béla nem engedi el a kutyát. Mudi, okos bogárszemekkel; vigyázni kell vele, mondja Béla, mert tud hamis lenni. „Volt egy katonai hálózsákom, abban mínusz harminc fokig nem fagysz meg. Az újszegedi állomáson állt egy toi-toi vécé, oda sétáltam föl rendszeresen a kutyával. Feketemunkákból nagyjából fent tudtam tartani magam, nem éheztem túlzottan, és ettem a vitamintablettákat, így hálistennek elkerült a ...
További részletek >>


Saját fogait építette házába a balatonboglári gazda

A Bugaszegi Köztársaságot 2011. április tizenegyedikén kiáltottam ki a Balatonboglár határában található tanyámon. A jogi aktusról levélben értesítettem az ENSZ-et, belefogalmazva, hogy ez immár nem Magyarország része, hanem olyan önálló entitás, mint a Vatikán az olasz államban. Egyúttal kinyilvánítottam, hogy természetesen elfogadom az engem körülvevő ország jogrendjét, használom a pénznemét és az infrastruktúráját, viszont a szellemi leválásom végleges. Hogy mindezt miért csináltam? Mert berágtam, hogy a magyar parlament eltörölte az Alkotmányt, és csinált helyette Alaptörvényt. Az ENSZ-től válasz mind a mai napig nem érkezett, aminek örülök, mert így legalább nincs elutasítva a kérelmem; tekintsük úgy, hogy földolgozás alatt áll. A magyar hatóságokkal nem foglalkoztam, csak kitettem egy táblát a határra, hogy ...
További részletek >>


„Több ez a műsor annál, mint hogy veszekszünk, ölelkezünk, újra veszekszünk”

Folytatódik kulissza-sorozatunk: legutóbb egy titkos műhelyben nézhettük meg, hogyan készül Tóth Andi műfülcimpája, most pedig egy olyan helyszínen tölthettünk el pár órát, ahova ritkán engednek médiamunkásokat: körbejárhattuk a Való Világ Villát. Mindeközben megpróbáltunk az összes olyan titkos részletre rákérdezni, amikkel kapcsolatban a valóságshow-fanatikusok (vagy akár a műfajt szívből utálók) általában hajlamosak összeesküvés-elméleteket gyártani: tényleg a produkció irányítja a játékosokat? Befolyásolják valahogy a szavazást? Ivándi-Szabó Balázs / 24.huParajdi Szabolcs főgyártásvezető vezetett minket körbe, de tőle nem mertünk ilyen durvákat kérdezni, a tartalomért felelős kulcsemberhez ugyanis – mint a legnehezebb pályához egy videójátékban – csak a legvégén jutottunk el. Menet közben pedig a ...
További részletek >>


Ilyen a szex Észak-Koreában

Február végén az észak-koreai hatóságok sinidzsui otthonában elfogtak egy tizenéves fiút, miközben késő este pornót nézett, amikor a szülei nem voltak otthon – írta helyi forrásokra hivatkozva a szöuli székhelyű Daily NK. A fiút a deviáns viselkedés felszámolására létrehozott munkacsoport meglepetésszerű ellenőrzése során kapták el, büntetésül az egész családjával együtt vidékre száműzték, iskolaigazgatóját pedig közmunkára ítélték (amivel szerencsésen megúszta diákja kíváncsiságát, a törvény szerint ugyanis el is bocsájthatták volna állásából). Észak-Koreában eddig is tilos volt a szexuális tartalmú felvételek birtoklása, Kim Dzsongun azonban szükségesnek látta erősíteni az észak-koreai erkölcsök védelmét a „beteges külföldi hatásokkal” szemben. E háború részeként a 2020 végén életbe ...
További részletek >>


Klopp nyolc hónapot vett el a feleségétől a Liverpoolért

Nyomot hagyni „Mi más értelme lenne, ha nem az, hogy létrehozol valamit, amire aztán egész életedben emlékezhetsz, és olyasmit adsz a klubodnak, amire még a távozásod után is tudnak majd építkezni?” Jürgen Klopp   „Ennél a klubnál még évtizedek múlva is Jürgenről és a művéről fognak beszélni.” Adam Lallana   „A személyiséged átjárja az egész klubod… Megbocsátom, hogy hajnali fél négykor felhívtál csak azért, hogy velem is közöld, megnyertétek a bajnokságot!” Sir Alex Ferguson szavai Kloppnak   Jürgen Klopp edzői szerepfelfogása meglehetősen egyszerű: építsd fel a klubot, építsd fel a játékosokat, és építsd fel az örökséged! A trófeák fontosak ugyan, de még fontosabb egy olyan fenntartható környezet megteremtése, amelyben garantálható, hogy a csapat folyamatosan versenyben legyen a címekért. A serleg ...
További részletek >>


Mit tanulhatunk Barack Obamától Orbán Viktorról és a politikáról?

Imponálni tilos! – ez a felirat kapott helyet az emblematikus hatvani kocsmák egyikében, ami azért fontos, mert Barack Obama komplett karrierje, fiatalkora másként alakulhatott volna, ha ilyen normák uralta helyen nő fel. Legalábbis ez derül ki a korábbi amerikai elnök monumentális emlékiratából. A 760 oldalas, Egy ígéret földje című könyv csupán a részletgazdag dolgozat első része, de  legalább megtudjuk belőle, hogy a politikus korai olvasmányélményeit jelentősen meghatározta, kinek udvarol éppen, milyen érdeklődésű lánynak szeretne megtetszeni, így került alkalmilag érdeklődése fókuszába Herbert Marcuse vagy éppen Karl Marx. E gondolkodókat tehát elkerülhette volna, ha imponálásmentes övezetben múlatja szabadidejét, ám meglehet, akkor meg nem vált volna nyolc évre a világ legnagyobb hatalmú emberévé. És nem írhatta ...
További részletek >>


Schiffer András: A közösség média egyetlen kattintással képes puccsot csinálni

Donald Trump elnöki ciklusának egyik legnagyobb bűne, hogy a technológiai óriásvállalatok ma gyakorlatilag bármit megtehetnek: nem csak vele, nem csak az USÁ-ban, hanem bárkivel és az egész világon. Az előválasztásokon egyetlen elnökjelölt menetelt az óriásvállalatok feldarabolásának programjával: Bernie Sanders. A Wall Street és a Szilícium-völgy zsebében levő demokrata főáram tett is arról, hogy ne belőle legyen elnökjelölt. Trump elnök pillanatnyilag ugyan elszenvedője az óriásvállalati önkénynek, ám a globális kapitalizmus megregulázása tőle pontosan olyan távol állt, mint, mondjuk, Orbán Viktortól, vagy bármelyik másik populista barátjától. Ez annyiban nem meglepő, hogy Trumpot is az elszámoltathatatlan kapitalizmus repítette a csúcsra. Igaz, ő a természetvédelmi területeket az elnöksége utolsó napjaiban is ...
További részletek >>


Laposa Bence: Nincs sem palotám, sem Ferrarim

Szakadó esőben részletezi Laposa Bence a szálvesszős és a csapos metszés közötti különbséget, miközben autójával körbevezet minket Badacsony egy részén. 25 különböző területen van szőlőjük, ezek közül mutat meg néhányat. Pincészetük évente 500 ezer üveg bort ad el, ezzel a régióban az élmezőnybe tartozik. Ennél nagyobbra nem is szeretnének nőni, inkább a minőségre mennek rá. Laposáék négy vendéglátóhelyet is üzemeltetnek Badacsonyban, kettő közülük családi tulajdon. Ezekben is körbevezet, kettőben éppen felújítás van. „Nincs sem palotám, sem Ferrarim” – mondja a borász, miközben elkanyarodunk a 70 négyzetméteres házuk előtt. Azokra a kommentekre utal, amelyeket a turisztikai támogatásokról szóló cikkünk után kapott. Mint megírtuk, a balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa érdekeltségei kapták a ...
További részletek >>


„Hé, haver, vak vagyok, nem drogos”

Eléggé meglepett, hogy a Facebookon vette fel velem a kapcsolatot. Miért? Mert egy vak embertől a legkevésbé azt vártam, hogy hosszas Messenger-üzenetváltásokat követően egyeztetem le vele az interjú helyét és időpontját. Ugyanúgy facebookozom vakon, mint a látók. Csak annyi a különbség, hogy nem én olvasom el az üzeneteimet, hanem a telefonomon lévő program. Különböző kézmozdulatokkal tudom a saját üzenetemet szerkeszteni, vagy akár más bejegyzéseit lájkolni, megosztani. Az a legszebb az egészben, hogy mindebből más csak annyit lát, hogy babrálom a sötét képernyőjű telefonomat, ugyanis a fényerő teljesen le van kapcsolva. Úgyse látom, ami megjelenik rajta, így meg energiatakarékosabb. Ezért előfordult már, hogy miközben másik irányba nézve böködtem a tök sötét telómat, odajött hozzám egy ember és megkérdezte: ...
További részletek >>


Hajdú Eszter: Azt remélem, új információk derülnek ki Barta Tamás haláláról

Barta Tamás halálának évfordulójához időzítve februárban egy hétre elérhetővé tették a Siess haza, vár a mamát a YouTube-on, ahol több mint 116 ezren nézték meg. Ha nincsenek a film körüli bírósági ügyek, valószínűleg nem jut el ennyi emberhez a film. Ezt sikernek élik meg? Barta Tamás szerintem rengeteg embert érdekel. Annak, hogy bepereltek, én semmilyen pozitív hozadékát nem látom, és engem rendkívül megvisel a pereskedés a film körül. Igazságtalannak és inkorrektnek tartom, Barta Tamás emlékével kapcsolatban pedig végképp megbocsájthatatlannak. Nem akarok emiatt sajnálkozni, mert nagyon örültünk annak, hogy ilyen sokan megnézték a filmet az egy hét alatt, amíg ingyenesen elérhetővé tettük. Viszont azt gondolom, ha nincs a koronavírus-járvány, és ez a film rendesen tud futni a mozikban, ott is nagyon sokan megnézték ...
További részletek >>


Magyarország szabadon különcködhet a vakcinákkal, de nem véletlen, hogy az orosz oltóanyagot még nem hagyták jóvá Európában

„Levontuk a tanulságot: ezek a vadnyugati módszerek nem fognak működni a vakcináknál, az egész Európai Unió az összeomlás szélére kerülhet, ha nem találunk ki valami jobbat” – mondta egy online beszélgetésben Marofka Ferenc, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának tisztviselője, utalva a tavaly márciusi helyzetre, amikor szabadjára engedték a védőfelszerelések piacát, és „aki kapja, marja” alapon mindenki elkezdte beszerezni a számára szükséges eszközöket, pontosabban még annál is többet. A módszer káoszt eredményezett, volt ország, amelyik csillagászati áron jutott hozzá a legalapvetőbb felszerelésekhez, még a legegyszerűbb gyógyszerekből is hiány alakult ki. Ekkor még nem lehetett tudni, belátható időn belül lesz-e valami a koronavírus elleni védőoltásból: nem volt rá ...
További részletek >>


Marsalkó Dávid: Még öt éve sem gondoltam volna, hogy a Halott Pénz idáig eljut

Amikor tavaly nyáron nyilatkoztál nekünk, még bizonytalan volt, lehet-e koncerteket tartani augusztus végén vagy sem, de már akkor arról beszéltél, hogy másfél év kiesést jelent a koronavírus a teljes popszakmának. Most pedig már arra is van esély, hogy ebből két év legyen. Leginkább állandó érzelmi hullámvasút ez a több mint egy éve tartó időszak. Van olyan hét, amikor tök bizakodó vagyok, és úgy gondolom, hogy lesz itt még koncert az év második felében, amire reális esély is van. Ugyanakkor az is gyakran eszembe jut, hogy tavaly is ezt játszottuk, bizakodtunk, mert valamiben csak bízni kell, utána meg jött a pofon. De azt érzem most, hogy olyan a karmánk, hogy az a tavalyi ígéret, miszerint augusztus 15-től lehet nagy koncerteket tartani, ez az idén végre összejöhet. Mivel járt a Halott Pénznek konkrétan ez az elmúlt bő egy ...
További részletek >>


„Anya, az lehet, hogy én is autista vagyok? Mert olyan vagyok, mint Misi a mesében”

Vince és Guszti mára nagyon összenőttek. Már megy hívás nélkül mindenhova, és jól felismeri a különböző helyzeteket, például amikor jön egy újabb dühroham. Tudja, mikor kell ráugatni, hogy kizökkentse, és mikor hozzábújni és megnyalogatni a kezét vagy az arcát. Egy igazi érzelmi támasz. Vince 10 éves, magasan funkcionáló autista kisfiú, Guszti pedig hű társa, egy Jack Russel-foxi keverék kutya. Összesen hat lábon, összehangolt léptekkel meglehetősen komoly iramot diktálnak a budaörsi Kő-hegy lábánál, a kisfiú anyukájával igyekszünk minden fiatalos lendületünket bevetve utolérni őket. Imre Barbi az auti morzsák Instagram-oldalon tabuk és közhelyek nélkül beszél mindennapjaikról, követőit elindítva a megismerés, ezáltal a megértés felé vezető úton. Ivándi-Szabó Balázs / 24.huBarbi és férje immár 15 éve ...
További részletek >>


Meleg, egyedülálló, örökbefogadó apuka lett az egykori pap

Kisfiam, itt hagytad a varázspálcád – kiált a fia után egy átlagos hétköznap este Mészáros György. Dávid kissé szomorúan konstatálja, hogy az apa-fia játékra egy kicsit még várnia kell, míg édesapja elmeséli, hogyan alakult úgy az élete, hogy tizenöt évvel ezelőttig egy szerzetesrend papjaként tevékenykedett, ma pedig az ELTE docenseként, meleg, egyedülálló apukaként neveli hétéves kisfiát. Ivándi-Szabó Balázs / 24.huA kezdetekhez vissza kell ugornunk néhány évtizedet. György szülei nem voltak igazán vallásosak, gyerekként őt is óvni akarták attól, hogy azzá váljon. Nem jártak sikerrel. „Az iskolában eléggé kirekesztett voltam, míg az egyháznál közösségre találtam” – fejtegeti az okokat. A ministrálás és a kórusban éneklés mellett a hit kérdése is egyre meghatározóbb lett az életében, mélyen hívővé ...
További részletek >>


Balavány: Ez itt a zombiapokalipszis, és tényleg végünk van, ha a vírus helyett egymást pusztítjuk

Még mindig keveset tudunk a járványról, de az megfigyelhető, hogy gyorsan pusztítja a róla szóló értelmes párbeszédet. A lockdown-radikálisok és a covid-szkeptikusok közt már most durvább az egymásra fenekedés, mint amit a #metoo, az állatvédelem, a klímaváltozás, valamint a magyar belpolitika együttvéve gerjeszt. Úgynevezett vitaműsorokat nézve, Facebook-posztok alatt hozzászólásokat böngészve rémülten konstatálom: kitört a polgárháború, csak ezt egyelőre dühposztok sorozatvetőivel, inszinuációk gyújtóbombáival, rágalmazások, fenyegetések és bannolások nehéztüzérségével vívják. A kapcsolati hálók új és kétes mintázatokba szövődnek; barátságok, rokoni szálak és persze szívek szakadnak meg, korábbi ellenfelek viszont egyprojektes szövetségeket kötnek mások lejáratására, pillanatnyi igazságuk ...
További részletek >>


Pető Péter: A Magyarország-ellenes vakcinapolitika

Brüsszel miatt nincs elég vakcina, a nyugati beszállítás akadozik, csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehessen oltani, alapos engedélyeztetés nélkül hazárdjáték a kínai vakcina használata – mondások kormánytól és ellenzéktől, amik tisztán mutatják meg, milyen ócska minőségűre roncsolták a politikát, és hogyan sikerült súlyosan demokráciaellenes vakcinapolitikát előállítani. A kormánypárt és ellenzékének egy része egyaránt teljes természetességgel illeszti saját nagy történetébe az oltásügyet, mintha nem éppen egy világjárvány közepén járnánk, mintha tilos lenne kísérletet tenni a valóság megismerésére. Ezt persze teljesen eltérő dinamikával teszik, hiszen a Fidesz rendületlenül nyomja, az ellenzéknek meg még az eleinte az ügybe belerohanó része is inkább farol belőle, ...
További részletek >>


Nagy Dénes: Káros a történelmünket leegyszerűsíteni arra, hogy a magyarok ellen összefogott a világ

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével illusztris társaságba került, korábban Godard-tól kezdve Kieślowskin és Szabó Istvánon át Wes Andersonig legendás rendezők kapták meg ugyanezt a díjat. Leülepedett már ez? Én is csak pár nappal ezelőtt szembesültem ezzel, meg is döbbentem. Például Angela Schanelec, a tavalyelőtti díjazott konkrétan az egyik kedvenc rendezőm, de igazából a teljes névsor inkább ijesztően hangzott, hiszen nem gondolnám, hogy ebbe a társaságba tartoznék. Persze nyilván megtisztelő és jó érzés, de én valaminek az elején vagyok még. Egy utat és egy vágyat kijelölhet számomra, hogy milyen jó lenne ennél még jobb filmeket készíteni a jövőben. Mit gondol, a további pályájára milyen hatással lesz ez a díj? Erre nehéz válaszolni, de az mindenképpen jó érzés, hogy egy ilyen hosszú folyamat (a film ...
További részletek >>


Hegedűs D. Géza: Nem olyan egyszerű, hogy valaki besétál az egyetemre azzal, hogy mostantól tanítani fogok

Kezdhetek egy idézettel? Persze. „Feladata a magyar színészet szolgálata. Az egyetemes magyar színjátszás szerves fejlődését elősegítő, értékközpontú, érdekközvetítő, -egyeztető és -képviseleti tevékenységet ellátó, továbbá a nemzetközi színházi kapcsolatok fejlesztését elősegítő, pártoktól, kormánytól független, nyilvántartott tagsággal rendelkező társadalmi szervezet”. Ez részlet a MASZK küldetési nyilatkozatából 1990-ből. Lefordítom a mai hétköznapokra. Magyarországon körülbelül ötven olyan színház, bábszínház működik, amely törvény által megszabott állami, önkormányzati vagy vegyes fenntartású. Emellett működik öt nemzetiségi színház. És legalább hetven–nyolcvan független és magánszínház is intenzív és nélkülözhetetlen része a magyar kulturális életnek. Ezek az intézmények, ...
További részletek >>


De ki lopta el a professzor kabátját? – 70 éves lett Romsics Ignác

Látva a nem lankadó történészi aktivitását, nem mondhatni teljes bizonyossággal, hogy a ma 70 éves Romsics Ignác túl lenne életpályája csúcsán, legfontosabb művein. Ki tudja, lehet, hogy még készül néhány nagy dobással. Az viszont tényként rögzíthető, hogy amit eddig letett az asztalra, az az elmúlt fél évszázad magyar történetírásának meghatározó szeletét jelenti. Felsorolni is hosszú lenne, hogy az elmúlt több mint három évtizedben (1990 óta tanít) az egymást követő generációkból hány neves történész került ki a kezei alól. Megkértük hat egykori tanítványát – Ablonczy Balázs, Bödők Gergely, Egry Gábor, Hatos Pál és Turbucz Dávid történészt, valamint Kácsor Zsolt író-újságírót –, elevenítsenek fel egy-egy személyes, Romsics Ignáchoz fűződő történetet, amely gyakran eszükbe jut, ha felidézik ...
További részletek >>


Hiába mentőöv az éttermeknek a házhoz szállítás, egy újabb évig ezt már senki nem bírja ki

A 2020-as év alaposan betett a vendéglátóiparnak: a tavaszi első hullám idején három hónapra, majd néhány hónap átmeneti időszak után november 11-től meghatározatlan időre újra kénytelenek voltak bezárni az éttermek, és jelenleg senki sem tudja megmondani, meddig tart ez az időszak. Az éttermek azóta csak elvitelre adhatnak ételt, vendégeket nem fogadhatnak, amire kétféleképpen reagáltak: egy részük bezárt (átmenetileg vagy végleg), mások pedig átálltak házhoz szállításra. Bár a házhoz szállítás lehetőségével számos étterem már korábban is élt, sokaknak teljesen új a műfaj. Az éttermek profiljából adódóan is érthető, hogy voltak, amelyek csak helyben szolgáltak fel ételt, már csak azért is, mert ellentétben például a legtöbb fajta pizzával vagy hamburgerrel, sok olyan étel is van, amelynek nem kedvez a ...
További részletek >>


Bedöntheti a traumatológiai és a sürgősségi ellátást a hétfőn hatályba lépő törvény

Tárgyalnak még, vagy már nincsenek kérdőjelek? Kérdőjelek és tárgyalások is vannak még. Kérdőjelből van több. Pedig már csak pár nap van hátra a törvény hatálybalépéséig. Nagyon reméljük, hogy még ezalatt a kis idő alatt is változik a helyzet, és tisztul a kép. A kamara párbeszédet folytat az Országos Kórházi Főigazgatósággal, amit tárgyalás helyett inkább konstruktív felelgetésnek neveznék. Kérdéseket teszünk fel, értelmezéseket kérünk a rendeletekhez, és rendszeresen kapunk használható információkat tartalmazó válaszokat. Az általunk jelzett problémákat befogadják és foglalkoznak velük. Ugyanakkor az egész folyamat jelentős késésben és csúszásban van, ami nem a nemrég felállított Országos Kórházi Főigazgatóság hibája. Március 1-jén mégis csak minden egészségügyben dolgozó elé új szerződést ...
További részletek >>


Véletlenül lőtte fejbe kutyáját a fiú, a kegyelemdöfést a báty adta meg az állatnak

Aznap halt meg Dog. Én tizenhat éves voltam, Carl tizenöt. Mi az a Matiné? Vasárnap délelőttönként egy-egy regényből mutatunk részletet, jobbára kortárstól, remek szövegeket, történeteket. Ha tetszik, az oldal alján ott a kötet szerzője, címe, kiadója, irány a könyvesbolt vagy a könyvtár. A Matiné eddigi termését itt találni. Apa pár nappal azelőtt mutatta meg a vadászkést, amivel aztán megöltem. A széles pengéjén megcsillant a napfény, az oldalán barázdák futottak végig. Apa elmagyarázta, hogy a barázdák vezetik el a vért, amikor az ember feldarabolja a zsákmányát. Carl arcából kifutott a szín, és apa megkérdezte, hogy hányni fog-e, mint a kocsiban szokott. Azt hiszem, Carl ezért döntött úgy, hogy lelő valamit – mindegy, mit –, és feldarabolja, apró darabokra, hogy jól megmutassa apának. – Aztán megsütöm, ...
További részletek >>


„Ritkán van ennyire rajta az isten ujja valamin” – 25 éves A dzsungel könyve

„Ültem a gyerekeimmel esténként elalvás előtt a szobájukban, és már abban a korban voltak, amikor elérkezett a történetek sorában A dzsungel könyve. És ahogy olvastam nekik ezeket a történeteket, éreztem, hogy milyen erősen hat rájuk, de nemcsak ezt, hanem azt is, hogy rám is visszahat. Nagyon megkapott. Így aztán odafordultam a színházam akkori igazgatójához, Marton Lászlóhoz, hogy támadt ez az ötletem, és hogy szerintem ez annyira alapvető emberi történet, hogy olyan musicalt lehetne belőle csinálni, ami mindenkihez eljutna. Ő biztatott, hogy hajrá, fogjak bele, és próbáljam létrehozni magát a művet a próbakezdésig” – kezdi a történetet Hegedűs D. Géza, A dzsungel könyve musical ötletgazdája és rendezője. „Radnóti Zsuzsa, színházunk dramaturgja Békés Pált ajánlotta a figyelmembe, hogy benne megvan az a különös ...
További részletek >>


Nem veszik észre az influenszerek, hogy a lájkok rabszolgáivá lettek

A nem influenszernek, hanem digitális tartalomkészítőnek tartja magát, aki a saját illusztrációin sokrétű szociális problémákat jelenít meg. Posztol arról például, hogy milyen stigmák veszik körül azokat a nőket, akik harminc felett nem akarnak gyereket vállalni, de a mentális egészségről és a toxikus társadalmi elvárásokról is kezdeményezett már párbeszédet. Tíz évvel ezelőtt első generációs influenszerként robbant be a The Sense című divatblogjával, amit eleinte saját maga szórakoztatására készített, igaz, akkor még Molnár Dorka néven. 2014-ben külföldre költözött, majd öt különböző országban élt, de a keresztneve egyikben sem volt túl szerencsés az angol „dork”, azaz lúzer szó miatt. Ezért egy másik keresztnevet választott, amit azóta annyira magáénak érez, hogy hivatalosan is felvette a Lainey, magyarul ...
További részletek >>


Látom, ahogy kurvul a világ – ezért tűnt el a kultikus bolt a Rákóczi útról

A Rákóczi úton, rövid sétára az Astoriától volt megtalálható a Londonport, korábban Martens shop: egyszerre üzlethelyiség, találkozópont, kultikus ruhadarabok lelőhelye, egy szubkultúra szentélye. A rajongók több mint hatezer fős Facebook-oldaláról szemezgetünk: „Egy Martens gazdájának lenni olyan, mintha az ember egy nagy család tagja lenne, tele ismeretlen rokonokkal. Ha meglátsz valakin egy ilyen bakancsot – persze a fanatikusok azonnal kiszúrják messziről is –, arra gondolsz, hogy te is? Én is!” „Önkifejezés, és habár mára sajnos kicsit divatcipővé is vált, a dokit leginkább szerintem mindig azok hordták, akik nem foglalkoznak azzal, mit gondolnak róluk mások.” „… vallás… mánia…szenvedély, életérzés. (…)  A Londonportban ez kézzelfogható volt.” „Első Martensemet a Londonportból kaptam 14. ...
További részletek >>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük