Menü Bezárás

„Még hány öngyilkosság kell?” – rejtélyes halálesetek az óceánjárókon

2020 májusában először brit lapok számoltak be arról, hogy a Carnival Breeze nevű hajón meghalt egy magyar férfi – a huszonnyolc éves Szaller József öngyilkos lett. A tragédiát (különböző óceánjárókon) több rejtélyes haláleset is követte.

2020. május 6-án a Carnival társaság hajóin az utasok parti programjaiért felelős munkatársként dolgozó Szaller még együtt vacsorázott egy magyarokból álló társasággal, de másnap nem jelent meg a fedélzeten. Az aggasztó jelek miatt két nappal később, 9-én reggel megpróbáltak benyitni a szobájába, de csak résnyire sikerült kinyitni az ajtót, ezért az erkélyen keresztül másztak be a kabinjába, és megtalálták Szaller holttestét – a férfi nadrágszíjjal akasztotta fel magát.

A lapok akkoriban azt írták, semmilyen búcsúlevelet, feljegyzést nem találtak a magyar alkalmazott szobájában. Az első vizsgálatok arról számoltak be, hogy Szaller nem szenvedett mentális zavarban, a hajón dolgozók mindig vidám emberként jellemezték, akinek sok barátja volt a kollégái közül.

A Cruise Law News hajós site Szaller egyik kollégáját idézi, aki szerint a magyar férfi remek csapattag és „nagyszerű emberi lény” volt. József ekkor már három éve, 2017 eleje óta dolgozott a Carnival cég hajóin (Elation, Inspiration, Miracle), majd a koronavírus-járvány kitörése után átkerült a Magicre, és nem sokkal a tragédia előtt a Carnival Breeze-re. Utóbbi hajón ekkor ezerháromszázan voltak, az angol munkavállalók mellett Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Észak-Macedóniából és Montenegróból is érkeztek dolgozók, de többségük ekkor már „vendég státuszban” volt, tehát nem kellett dolgozniuk, csak karanténban voltak.

Tengeren úszó karantén

Miután márciusban beütött a pandémia, az óceánjárókat üzemeltető cégek – többnyire charterjáratokkal – hazajuttatták az utasokat, de a hajókon dolgozókkal nem voltak ilyen nagyvonalúak: világszerte tízezrek ragadtak a fedélzeteken – akár hónapokra is. Sokan ahhoz hasonlították az állapotot, mintha rabok lennének vagy kallódó csomagok. Így volt ez a Carnival hajóin is. A Magicen például az alkalmazottak napi egy-két alkalommal hagyhatták el a szobákat, és sok kollégájához hasonlóan Szaller József is egy apró, ablak nélküli kabinban töltötte a napjait, egyedül. Azt mondták nekik, húsvétra mindenki hazatér, de a dátumot – mindenféle magyarázat nélkül – többször is későbbre tolták.

A Crew Center az elsők között írt a magyar férfi haláláról, említve a „fedélzeten erősen támadó depressziót”, ami hosszú elszigetelődés után alakulhat ki a dolgozók körében. A hajón dolgozók monotonitástűrését ráadásul nemcsak a munkával eltöltött hosszú idő tette próbára, de a karantén is. Stressz, bezártság, unalom – ilyen és ehhez hasonló panaszokról számoltak be az alkalmazottak, és sokan nehezen viselték a bizonytalanságot is, mivel a hajó vezetése részéről minimális volt feléjük a kommunikáció.

A Bloomberg hosszú anyagot szentelt a témának, a cikk szerzője egyenesen vízen közlekedő Covid-19 karanténnak hívja a Carnival Breeze hajót. A riport Szaller tragikus esetének részleteivel kezdődik, majd áttér más óceánjárókon történt további rejtélyes halálesetek taglalására. A magyar alkalmazott haláláról azt írja: kollégáinak az első néhány órában eszébe sem jutott, hogy esetleg baj lehet. József ugyanis nem mindig vacsorázott a hajón, a távolságtartás miatt kialakult rendkívül hosszú sorok miatt nem akarta a kabinon kívül eltölthető szabad egy-két óráját erre szentelni, a lapnak nyilatkozó kollégái szerint inkább elszívott egy cigit, vagy vett egy vodka-szódát valamelyik bárban.

Hazavárták

A lap azt írja, hogy a hosszúra nyúlt tengeri karanténban tartózkodó Józsefet már várták haza a szülei, Vilmos és Ildikó, szerették volna, ha az otthoni környezet, a hazai ételek kicsit jobb kedvre derítik a fiukat. De a régóta várt nap előtt nem sokkal rendőrök keresték fel a szülőket, és – az amerikai magyar konzulátuson keresztül – összekötötték őket a Carnival céggel. A telefonbeszélgetés során egy tolmács közölte velük, hogy Józsefet holtan találták a hajó fedélzetén.

A sokkos állapotba került szülők értetlenül álltak a dolog előtt – fiuk fiatal volt és egészséges.

A Carnival nem osztott meg velük túl sok információt, azt mondták, az ő érdekükben nem mondják el a részleteket – a szülők szerint a társaság inkább jogi okokból próbált meg minél több információt visszatartani.

A Bloomberg cikkéből kiderül az is, hogy Vilmos és Ildikó decemberben kérvényezte az ügy rendezését választott bíróság előtti eljárásban, sérelmezve, hogy fiuknak túlságosan hosszú időt kellett a kabinban töltenie, nem biztosítottak a dolgozók számára felvilágosítást azzal kapcsolatban, hogy az elszigeteltség miatt milyen mentális problémák léphetnek fel náluk. A hajótársaság kommunikációs vezetője úgy reagált a vádakra, hogy a cég a személyzet egészségét prioritásként kezelte, és soha nem volt jele annak, hogy Szallernek bármilyen mentális egészségügyi problémája lenne – ellenkező esetben azonnal léptek volna az ügyben.

A lapnak a férfi apja elmondta: ha már a fiukat nem kaphatják vissza, legalább szeretnék megtudni, mi áll a tragédia hátterében, de tart attól, hogy amennyiben a komoly pénzügyi háttérrel rendelkező hatalmas cég hibázott, az sosem fog kiderülni.

Rejtélyes halálesetek

Szaller József halálát viszonylag rövid időn belül több tragikus eset követte a különböző tengerjárókon. Április 29-én a Royal Caribbean társaság Jewel of the Seas nevű, éppen görög vizeken tartózkodó járatán egy lengyel villanyszerelő eltűnését jelentették. A biztonsági kamerák felvételeit visszanézve kiderült, hogy aznap reggel a férfi a tengerbe vetette magát.

Május 10-én egy ukrán pincérnő ugrott a vízbe a Regal Princess fedélzetéről Rotterdam közelében. A Mariner of the Seas nevű hajón ezzel nagyjából egy időben meghalt egy kínai alkalmazott (a Royal Caribbean társaság szerint a szakértők ez esetben természetes halált állapítottak meg), majd az AIDAblu hajón a kabinjában vesztette életét egy fülöp-szigeteki szakács. Négy nappal később egy másik filippínó alkalmazott öngyilkosságát jelentették, ezúttal a Scarlet Lady fedélzetéről.

Robin Utrecht / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Júniusban a Royal Caribbeanhez tartozó Harmony of the Seas fülöp-szigeteki pincérnőjét találták holtan – felakasztotta magát. A Bloombergnek megszólalt a nő apja, aki elmondta: lánya rendszeresen jelezte, hogy melyik napon érkezik, aztán már csak arról számolt be, hogy a kikötést módosították egy másik, majd egy harmadik napra. Folyamatosan változott a terv. Szallerékhez hasonlóan a pincérnő apja sem kapott semmilyen érdemi felvilágosítást a halálesettel kapcsolatban.

A tragédiákat követően az óceánjárókon dolgozók egy része fellázadt: a Navigator of the Seas alkalmazottai éhségsztrájkba kezdtek (nyomást gyakorolva a Royal Caribbean cégre, hogy hamarabb juttassák haza a hajókon rekedteket), a társaság egy másik járatán, a Majesty of the Seasen pedig a

Még hány öngyilkosság kell?

feliratú molinót akasztották ki az ott dolgozók.

Reggeltől estig, hétfőtől vasárnapig

Beszéltünk egy magyar nővel, Mónikával, aki korábban hét évig dolgozott hajón: pénztáros volt egy tengerjárón működő kaszinóban. Az alkalmazottak munka- és életkörülményeiről azt mondta, sok múlik azon, hogy ki milyen állásban dolgozik a hajón, az úgynevezett crew tagjait (például a segédpincéreket, takarítókat, képesítés nélküli alkalmazottakat) finoman szólva sem kényeztették el.

A személyzeti kabin jellemzően egy három négyzetméteres lyuk ablak nélkül – az tényleg csak arra van, hogy befeküdj aludni.

Rákérdeztünk, igaz-e, hogy a takarítók, konyhások napi tíz órákat dolgoznak a hét minden napján, Mónika ennyit válaszolt:

Többet. Nekem tíznaponta járt egy szabadnap, viszont a crew tagjainak egy sem. A pincérek például annyit pihenhettek, hogy néhány naponta nem kellett reggeliztetniük vagy épp ebédet felszolgálniuk.

Mónika úgy véli, a karanténként funkcionáló hajókon az okozhatta a nehézséget, hogy az alkalmazottakat egyesével szállásolták el, szeparálva, keveset tartózkodhattak a szobájukon kívül, és a kommunikáció is minimális volt. A szociális interakció és a tájékoztatás hiánya volt a legnagyobb gond.

Mentális katasztrófa

Az eddigiekből kiderül: a mellett, hogy az óceánjárók járványügyi szempontból is a lehető legrosszabb helyzetben voltak (hiszen „összezárva” utazott számos utas különféle országokból), a hajókon dolgozók mentális egészsége számára finoman szólva sem volt optimális a környezet. Az „átlag karanténpolgárok” számára is megterhelő bezártsághoz itt még az is társult, hogy a hajón dolgozók kis légterű kabinokban aludtak, elszakítva a családtól, barátoktól, és számos esetben szembesültek bizonytalansággal – például azzal kapcsolatban, hogy mikor juthatnak végre haza.

A Bloomberg cikke emlékeztet, hogy a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (ITF) 2019 októberi – tehát a koronavírus-járvány előtt készült – felméréséből kiderült, a hajókon dolgozók ötödének voltak már öngyilkossági gondolatai.

Bérdi Márk klinikai szakpszichológust, az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen kuratóriumi tagját kérdeztük a hajókon dolgozók által említett panaszokról, illetve hogy ezek halmozott jelenléte mennyire lehet öngyilkosságot kiváltó tényező. A szakember szerint a stressz, bezártság, monotónia, a fontos kapcsolatok ideiglenes vagy krónikus hiánya mind olyan faktorok, amelyek önmagukban nem tekinthetők az öngyilkosság „okainak”. Azonban aktuális környezeti történések – például munkahely elvesztése, kapcsolati konfliktus – vagy korábbi életesemények egyaránt szerepet játszanak abban, ha valaki elkezdi fontolgatni az öngyilkosságot mint „megoldási lehetőséget”.

Vajon milyen előjelei lehetnek egy ilyen tettnek? Mi az, amit látva észlelnie kellett volna a hajón tartózkodóknak, hogy baj van? A klinikai szakpszichológus szerint a legfőbb figyelmeztető jelek a következők:

  • ha valaki arról beszél, hogy megöli vagy megsérti magát,
  • sokat beszél vagy ír a halálról, meghalásról,
  • eszközöket (például fegyver, gyógyszer) keres, amikkel végrehajthatná az öngyilkosságot.

Ezek a jelek még nagyobb veszélyt jeleznek, ha

  • a személynek hangulatzavara van (például depresszió vagy bipoláris depresszió),
  • alkoholfüggő,
  • korábban már kísérelt meg öngyilkosságot,
  • vagy a családjában (esetleg baráti környezetében) történt már öngyilkosság.

Ugyanakkor látni kell azt is, hogy nem előzhető meg minden öngyilkosság vagy öngyilkossági kísérlet, teszi hozzá a szakember.

A papírforma szerint ismerjük a jeleket, de ezek az életben nem elszigetelten, önmagukban jelennek meg, észlelésük számos emberi tényező miatt torzított. De továbbra is igaz az, hogy az öngyilkosság jeleinek tudatosítása, az ismeret önmagában is sokat segít. E mellett a nyílt kommunikációval és a kapcsolatok ápolásával mindenki tehet a megelőzésért.

A fentebb ismertetett tragikus esetek nagy részében szerepet játszhatott a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet is, ami egyébként is sokak számára szorongást okoz – hatványozottan igaz lehet ez a „lebegő karanténok” felsorolt problémákkal küzdő alkalmazottainak. Ezzel kapcsolatban Bérdi Márk elmondta: a pandémia minden ember számára ismeretlen nehézségekkel, korábban nem tapasztalt helyzetekkel jár. A korlátozások, a tilalmak és a megfertőződés miatti aggodalom az elszigetelődés, a magányosság és a szorongás érzésével járhat együtt.

A krízishelyzet jellemzői a világjárvány idején koncentráltan jelentkezhetnek, hiszen a krízis egy olyan váratlan helyzet, mellyel a személy még nem találkozott, korábbi megküzdési módjai, problémamegoldási törekvései nem bizonyulnak hatékonyak, a helyzet pedig lassan minden gondolatát lefoglalja. Jelenleg mindezek fokozottan igazak a mindennapokban.

A szakember hozzátette: a krízis önmagában nem betegség, hanem egy olyan állapot, mely sokféle lehetőséget és kimenetelt hordoz magában. Amennyiben azonban a kialakult szituáció szorongásos, depresszív tüneteket okoz, fontos segítséget kérnünk. A szorongásos zavarok szoros kapcsolatban állnak a depresszióval, a kettő együttes megjelenése gyakori. De az, hogy a pandémiában átélt nagyobb szorongásnak mi lesz a sorsa (felerősödik, krónikus lesz-e, depresszió is társul-e hozzá), azt sok minden befolyásolja.

Az a tapasztalatom, hogy a járványban a megváltozott körülményekről, a szorongásaimról, félelmeimről való gondolkodás, a családdal, barátokkal, kollégákkal történő együtt gondolkodás, ha nem is szünteti meg, de jelentősen csökkentheti az aggódást. Itt is, mint sok más esetben, segít az, ha többféle szempontot gondolok végig, ha vannak alternatív gondolataim, és ezeket meg is osztom egy barátommal.

Előjel nélkül

Sikerült elérnünk egy magyar alkalmazottat – arra kért minket, hogy nevét és a beosztását ne hozzuk nyilvánosságra –, aki Szaller József kollégája volt. Azt mondja, semmilyen előjele nem volt a tragédiának.

Senki nem vett észre különös változást Józsi magatartásában. Nem volt olyan jel, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy baj lesz.

Az általunk megkérdezett alkalmazott egy korábbi munkahelyükről, egy másik hajóról ismerte Józsefet. Baráti viszonyban voltak, akkor is tartották a kapcsolatot, amikor épp szabadságon voltak.

Az utolsó estéről, 2020. május 6-áról annyit tudtunk meg tőle, hogy akkor a Breeze-en egy nagyjából ötvenfős magyar társaság volt, közülük tíz-tizenöten voltak együtt a kimenő végéig, este nyolcig. Ezen a szerdai estén látták utoljára élve Józsefet.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

The post „Még hány öngyilkosság kell?” – rejtélyes halálesetek az óceánjárókon first appeared on 24.hu.

Forrás >>


További hasonló találatok:

A hetvenöt éves Bródy János hetvenöt fontos sora

75 éves lett a magyar pop-rock műfaj legtöbbet idézett szövegírója, aki a magyar nyelvű popzenei dalszövegírás megteremtője is egyben. Bár könnyűzene bőven volt már az Illés előtt is, az még egy egészen másik műfaj volt, mint a fiatalság tényleges hangját képviselő rock and roll, vagy ahogy azokban az években emlegették: beat. Bródy János és Szörényi Levente elsőként ismerték fel, hogy ebben a zenében sokkal több van annál, minthogy megtanulják és eljátsszák a menő angolszász slágereket, és gyorsan kiderült, hogy Bródynak kivételes érzéke van a szövegíráshoz. Mert ugyan számos dalszövegírónk lett a hatvanas évek közepe óta eltelt több mint fél évszázadban, de olyan, aki ennyire könnyedén intézett el társadalmi és nemzedéki problémákat, és rezonálni tudott a tizen-, huszonévesek tényleges problémáira, nem ...
További részletek >>


Bezárva a homályba – Magyarország egy éve a világjárványban

2020 első napjaiban még csak távoli hírnek tűnt, hogy „rejtélyes” tüdőgyulladásos betegség terjed egy Vuhan nevű kínai város környékén, aztán gyorsan megtanulta a világ a koronavírus szót. A tízmilliós Vuhant karanténba zárták, de január végére Európába is nagy erőkkel érkezett meg a vírus. Nincs koronavírusos beteg Magyarországon, és kevés az esélye a járványnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ aznap, amikor az első európai esetekről számolt be a média. Öt nappal később már kormányülésre hívták az akkor még szinte senki által nem ismert országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát. Január 31-én, egy nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, pedig megalakult az operatív törzs. „Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek ...
További részletek >>


„Tudták, mit csinál a nőkkel, de félrenéztek. Nekem ütnöm kellett, hogy elengedjen”

Bálint Pétert 2020 áprilisában, a tanév közben váratlanul mentették fel dékáni pozíciójából a Debreceni Egyetemen. A József Attila-díjas, állami érdemrenddel kitüntetett író 2015 óta vezette az intézmény hajdúböszörményi gyermeknevelési és gyógypedagógiai karát. Lapunk januárban írta meg, hogy a távozás mögött egy zaklatási ügyben indított etikai vizsgálat állhat, melynek végén elítélték Bálintot. Ennél többet azonban akkor nem tudtunk kideríteni. Cikkünk megjelenése után többen jelentkeztek, hogy beszélnének Bálintról. Köztük olyanok, akik nem a Debreceni Egyetemen kerültek kapcsolatba vele, de olyan is, akinek egy több mint 30 éves története volt. Tucatnyi forrással folytattunk beszélgetéseket, ezekből kiderült, hogy Bálint visszaélései – melyek nem függetlenek az ő, felsőoktatásban betöltött hatalmi ...
További részletek >>


Hrutka János: Nem kis bátorság kellett Gulácsi tettéhez, ismerve a közeget

„»Kicsi, gyere ide, menjél fel az étterembe a kávémért, tudod, presszókávé, cukor nélkül, tejszínhabbal, ha visszaértél, akkor ott az a sporttáska, kapaszkodj bele, azt neked kell áthoznod Újpestre, ott majd megmondom, mit csinálsz vele.« Simon Tibi tudott vicces is lenni néha, de a tiszteletre nevelésben, az öltözői fegyelem terén és a fiatalok terelgetésében nem ismert ellenvetést. Én sem kérdeztem vissza, tettem, amit egy fiatalnak tennie kellett. Kiérve a Megyeri útra, üres stadion fogadott, csak a külön utakon, rendőri kísérettel érkező ferencvárosi szimpatizánsok voltak a szektorukban. »Kicsi, hozd a táskát, indulunk.« Átsétálva az üres pályán egy kifeszített rácsrész fogadott, ahol át kellett préselnem az irtó nehéz, hatalmas csomagot, el sem bírták kapni a másik oldalon, nagy csattanással esett a sivár, omladozó ...
További részletek >>


Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt

Két hónappal a 2010-es országgyűlési választás után a kormányra kerülő Fidesz majdnem a legmagasabb szinten képviseltette magát egy kis oktatási intézmény diplomaosztóján. Az ellenzéki frakcióvezetőből miniszterelnök-helyettessé előrelépő, hosszú ideje az ELTE jogi karának Politkatudományi Intézetében oktató Navracsics Tibor beszédéből a résztvevők arra emlékeznek a legjobban, hogy úgy fogalmazott, „eddig ellenszélben kellett működnötök, de most jön a hátszél”. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítója, Tombor András maga is arról beszélt a diákoknak, hogy a szűk után jönnek a bő esztendők. De azt akkor még senki sem tudhatta, hogy az onnantól évenként menetrend szerint érkező több százmilliós kormányzati dotációk csak a kezdetet jelentik, és tíz év múlva az oktatási szférában korábban nem látott ...
További részletek >>


Lázár János: Orbán Viktor állja és adja is a pofonokat, de amint korrektül viselkednek vele, simulékonyabbá válik

Gyakran mond olyat, amivel nem ért egyet? Mikor mondtam olyat? 2018 márciusában a világ tán legélhetőbb városa, Bécs egy szegletében arról készített drámai zenei aláfestésű videót, hogy migránsok róják a koszos utcákat, s már senki nem beszél németül. Másfél évvel később, 2019 novemberében Horthy kormányzó kenderesi sírját koszorúzta azzal, hogy „bajtársaival és szövetségeseivel megmentette Magyarországot… hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk”. Vállalható videók, senki nem kényszerített az elkészítésükre. Mindkét mű előtt pár nappal önkormányzati választást bukott Hódmezővásárhelyen. Véletlen egybeesés. Mondják, azért igyekezett fideszesebb lenni a legfideszesebbeknél, nehogy a párton belüli ellenfelei, kihasználva meggyöngülését, a torkára tegyék a kést. Inkább ...
További részletek >>


Lantos Gabriella: Nem hiszem, hogy a kormány az uniótól kérne segítséget. Oldják meg a kórházak, ahogy tudják, és főleg hallgassanak

Eltelt egy év az első magyarországi megbetegedések óta, több, mint 15 ezer halottnál tartunk, és még mindig nem látszik a koronavírus-járvány vége. Ön szerint hogyan tovább? Január környékén voltak legutóbb hasonló adatok, de valójában azt érdemes vizsgálni, mikor volt először ilyen a helyzet: november eleje és közepe között. Akkor már annyira felfutóban volt a második hullám, hogy november 11-én korlátozásokat kellett bevezetni. Ezek vannak ma is érvényben, a szentestén kívül nem lazítottak rajtuk. Ennek ellenére ugyanott tartunk, mert a második hullám nem is ért véget, hanem a felénél elkapta a harmadik hullám. Tehát folyamatosan megyünk vissza oda, ahonnan a második hullám elindult. Ahhoz, hogy a korlátozásokról vagy az enyhítésről dönteni lehessen, szükség van egy olyan szabályrendszerre, ami megmutatja, milyen ...
További részletek >>


Klopp nyolc hónapot vett el a feleségétől a Liverpoolért

Nyomot hagyni „Mi más értelme lenne, ha nem az, hogy létrehozol valamit, amire aztán egész életedben emlékezhetsz, és olyasmit adsz a klubodnak, amire még a távozásod után is tudnak majd építkezni?” Jürgen Klopp   „Ennél a klubnál még évtizedek múlva is Jürgenről és a művéről fognak beszélni.” Adam Lallana   „A személyiséged átjárja az egész klubod… Megbocsátom, hogy hajnali fél négykor felhívtál csak azért, hogy velem is közöld, megnyertétek a bajnokságot!” Sir Alex Ferguson szavai Kloppnak   Jürgen Klopp edzői szerepfelfogása meglehetősen egyszerű: építsd fel a klubot, építsd fel a játékosokat, és építsd fel az örökséged! A trófeák fontosak ugyan, de még fontosabb egy olyan fenntartható környezet megteremtése, amelyben garantálható, hogy a csapat folyamatosan versenyben legyen a címekért. A serleg ...
További részletek >>


Komoly feszültséget okozhat, ha a családtagok eltérően gondolkodnak az oltásról

Napjaink leggyakoribb közéleti kifejezése alighanem az oltás, ami érthető is annak fényében, hogy nagyon úgy néz ki, csak azzal sikerülhet végre túljutni a járványon, és úgy-ahogy visszadöccenni életünk régi, lassan már el is feledett kerékvágásába. Nem véletlen, hogy mind a politika, mind az egészségügy meghatározó képviselői egyöntetűen arra buzdítanak mindenkit, ha végre lehetőségük nyílik rá, oltassák be magukat (még ha a különféle vakcinák alkalmazásáról meg is oszlanak a vélemények mindkét csoportban). Bár Magyarországon az oltási hajlandóság folyamatosan növekszik, a KSH legfrissebb mérése szerint még mindig csak a megkérdezettek 38 százaléka biztos benne, hogy beoltatná magát, ami korántsem elégséges arány a nyájimmunitás eléréséhez. Mivel húsba vágó, a társdalom egészét érintő és – mint a ...
További részletek >>


Krasznahorkai László: Megvesztegethetetlen elitista vagyok

Találkozott valaha farkassal? Élővel még nem. Halottal igen? Azzal igen. Ez kitömött farkast jelent? Kitömöttet, elütöttet, megöltet. Ezek a halott farkasok voltak önre akkora hatással, hogy ez az állat visszatérő motívummá vált a könyveiben, például a legújabban is? Ha a Sátántangó áldozati macskájára, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó haldokló kutyájára, vagy a Báró Wenckheim hazatér hűséges kisdögjére gondolok, nehéz megmagyarázni, miért épp a farkas emelkedik ki megkülönböztető erővel néhány könyvemben. Sosem gondolkodtam ezen. Talán mert az ember-farkas viszonylatban először nem is az állatok, hanem az emberek rendítettek meg, akiknek súlyos történetük volt farkasokkal. Ezek hatására ez a különös állat mélyebb jelentést kapott, és szép lassan átalakult számomra azzá, akin a ...
További részletek >>


Suhajda Szilárd: Nincs menekülő út, de úgysem tudnál futni

Dávid hirtelen felült. Öklendezni kezdett, majd az ölébe hányt, ami a -35 fokos hidegben szinte azonnal ráfagyott a hálózsákjára. Ápolgattam, simogattam, próbáltam tenni valami hasznosat ebben a szerencsétlen helyzetben. Az éjszaka lényegében alvás nélkül, a társamat folyton itatva, a ruháját tisztogatva, a remény pislákoló lángját égve tartva telt el. Reggel dönteni kellett a hogyan továbbról. 7400 méteren, a K2 3-as táborában nincs helye a köntörfalazásnak. Itt nem létezik olyan, mint a filmekben. Nem kapod fel a sérült társad, és nem viszed le a hátadon a hegyről. De olyan sincs, hogy a hóna alá nyúlsz, és úgy támogatod tovább felfelé. Ebben a magasságban az ember örül, ha létezni tud. A társmentés a legtöbb esetben lehetetlen küldetés. Nem bármi áron, bizonyos módon A K2 az extrém magasság okozta terhelés, az ...
További részletek >>


Schiffer András: A közösség média egyetlen kattintással képes puccsot csinálni

Donald Trump elnöki ciklusának egyik legnagyobb bűne, hogy a technológiai óriásvállalatok ma gyakorlatilag bármit megtehetnek: nem csak vele, nem csak az USÁ-ban, hanem bárkivel és az egész világon. Az előválasztásokon egyetlen elnökjelölt menetelt az óriásvállalatok feldarabolásának programjával: Bernie Sanders. A Wall Street és a Szilícium-völgy zsebében levő demokrata főáram tett is arról, hogy ne belőle legyen elnökjelölt. Trump elnök pillanatnyilag ugyan elszenvedője az óriásvállalati önkénynek, ám a globális kapitalizmus megregulázása tőle pontosan olyan távol állt, mint, mondjuk, Orbán Viktortól, vagy bármelyik másik populista barátjától. Ez annyiban nem meglepő, hogy Trumpot is az elszámoltathatatlan kapitalizmus repítette a csúcsra. Igaz, ő a természetvédelmi területeket az elnöksége utolsó napjaiban is ...
További részletek >>


Ilyen a szex Észak-Koreában

Február végén az észak-koreai hatóságok sinidzsui otthonában elfogtak egy tizenéves fiút, miközben késő este pornót nézett, amikor a szülei nem voltak otthon – írta helyi forrásokra hivatkozva a szöuli székhelyű Daily NK. A fiút a deviáns viselkedés felszámolására létrehozott munkacsoport meglepetésszerű ellenőrzése során kapták el, büntetésül az egész családjával együtt vidékre száműzték, iskolaigazgatóját pedig közmunkára ítélték (amivel szerencsésen megúszta diákja kíváncsiságát, a törvény szerint ugyanis el is bocsájthatták volna állásából). Észak-Koreában eddig is tilos volt a szexuális tartalmú felvételek birtoklása, Kim Dzsongun azonban szükségesnek látta erősíteni az észak-koreai erkölcsök védelmét a „beteges külföldi hatásokkal” szemben. E háború részeként a 2020 végén életbe ...
További részletek >>


A szegény bakter, akinek Orbán lett az istene – Boldog István tündöklése és útja a vádlottak padjáig

Boldog István a múlt év végén lett vádlott hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt. A vádirat szerint a fideszes országgyűlési képviselő a társaival együtt rendszert épített ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pénzeinek megcsapolására: befolyásolták a pályázat eredményeit, amivel elérték, hogy az általuk kiválasztott vállalkozók kapják a munkákat. Boldog tagadja az ügyészség vádjait. Ez a cikk nem ezt az ügyet boncolgatja tovább. Arra voltunk kíváncsiak: kicsoda Boldog István? Hogyan lett egy apró Jász-Nagykun-Szolnok megyei falu, Kétpó melósából a térség legbefolyásosabb embere, aki milliárdok felett diszponálhatott? Mit gondolnak róla a Fideszben? És mit Kétpón? Ahhoz, hogy megrajzoljuk Boldog karriertörténetét, közel két tucat ismerőjével beszéltünk. ...
További részletek >>


Nagy Dénes: Káros a történelmünket leegyszerűsíteni arra, hogy a magyarok ellen összefogott a világ

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével illusztris társaságba került, korábban Godard-tól kezdve Kieślowskin és Szabó Istvánon át Wes Andersonig legendás rendezők kapták meg ugyanezt a díjat. Leülepedett már ez? Én is csak pár nappal ezelőtt szembesültem ezzel, meg is döbbentem. Például Angela Schanelec, a tavalyelőtti díjazott konkrétan az egyik kedvenc rendezőm, de igazából a teljes névsor inkább ijesztően hangzott, hiszen nem gondolnám, hogy ebbe a társaságba tartoznék. Persze nyilván megtisztelő és jó érzés, de én valaminek az elején vagyok még. Egy utat és egy vágyat kijelölhet számomra, hogy milyen jó lenne ennél még jobb filmeket készíteni a jövőben. Mit gondol, a további pályájára milyen hatással lesz ez a díj? Erre nehéz válaszolni, de az mindenképpen jó érzés, hogy egy ilyen hosszú folyamat (a film ...
További részletek >>


Békés Márton: Jobboldali, magyar konzervatív pozícióból mindig lesz mi ellen lázadni

Egy gondolatkísérlet erejéig fogadjuk el, hogy Békés Márton a „kormányzati kultúrpolitika mögötti főideológus”, írtuk előző könyvéről szóló cikkünkben. Ez a megállapítás és más, főleg baloldali véleményformálóktól származó, hasonló állítást megfogalmazó idézetek teszik ki a Kulturális hadviselés fülszövegét. Provokáció? Poén? Pimaszkodás, persze. Ha az ember könyvet ír, örül, ha észreveszik. Nem azért írok, hogy másokat provokáljak vagy kellemetlen helyzetbe hozzak, de ezeket a megjegyzéseket viccesnek találtam. Az elmúlt években kialakult egy olyan vélemény, hogy én lennék „a magyar etnonacionalista rezsim legtehetségesebb propagandistája”, ahogy Béndek Péter fogalmazott. Ez egyáltalán nem bánt, örülök a hasonló véleményeknek, de eltéveszti a jelenlegi magyar politikai rendszer logikáját, aki ...
További részletek >>


Mit tanulhatunk Barack Obamától Orbán Viktorról és a politikáról?

Imponálni tilos! – ez a felirat kapott helyet az emblematikus hatvani kocsmák egyikében, ami azért fontos, mert Barack Obama komplett karrierje, fiatalkora másként alakulhatott volna, ha ilyen normák uralta helyen nő fel. Legalábbis ez derül ki a korábbi amerikai elnök monumentális emlékiratából. A 760 oldalas, Egy ígéret földje című könyv csupán a részletgazdag dolgozat első része, de  legalább megtudjuk belőle, hogy a politikus korai olvasmányélményeit jelentősen meghatározta, kinek udvarol éppen, milyen érdeklődésű lánynak szeretne megtetszeni, így került alkalmilag érdeklődése fókuszába Herbert Marcuse vagy éppen Karl Marx. E gondolkodókat tehát elkerülhette volna, ha imponálásmentes övezetben múlatja szabadidejét, ám meglehet, akkor meg nem vált volna nyolc évre a világ legnagyobb hatalmú emberévé. És nem írhatta ...
További részletek >>


A politikai folyamatok kulcsa, hogy rettegjünk a kirekesztettek lázadásától

Látta az Élősködők című filmet? Nem. Koreai film, tavaly nyert Oscar-díjat. Egy szegény családról szól, amelynek a tagjai egymás után elkezdenek dolgozni egy gazdag család házában, és átveszik a helyüket. Mintha ennek a filmnek is lenne némi köze ahhoz, amiről az új könyve szól. Ahogy fogalmaz, „a kívül lévők lázadása elkerülhetetlennek látszik”. Egy ellentmondást szerettem volna megragadni a könyvben. Egyrészről olyan szakadások jönnek létre a világban „belül lévők” és „kívül lévők” között, amelyek folyamatosan azzal fenyegetnek, hogy a privilegizált terekből kirekesztett emberek fellázadnak. Ne csak arra gondoljunk, hogy a kerítések előtt rekedt menekülteknek előbb-utóbb elege lesz, vagy hogy folyamatosan milliók indulnak útnak a Föld elviselhetetlen helyeiről az élhető vidékek felé. Valójában már a ...
További részletek >>


„Elképesztő bátorság, hogy valaki önhatalmúlag feltölti a Balatont”

Balassa Balázs 2020-ban mondott le a szigligeti polgármesteri posztról, korábban pedig a Balatoni Szövetség elnöki pozícióját is elengedte, amit ön vett át. Tartja vele a kapcsolatot, kialakult barátság a közös munka során? Nagyra tartom a munkásságát, de – sajnos – a saját döntése miatt lemondott a tisztségéről. Szigligeten megvolt a választás, a fia lett a polgármester. Balázzsal igazándiból nincs kapcsolatom, előtte természetesen mint a szövetség elnökével, sokat beszéltünk. Amikor a helyére megválasztottak 2019 decemberében, én kértem, hogy a továbbiakban segítse a munkánkat, akár társelnökként. Ez úgy szokott lenni, hogy egy megye rotációban ellátja az elnöki tisztséget, a másik kettő társelnököt ad. Azt gondolom, a Balatoni Szövetség jó példa arra, hogy nem foglalkozunk azzal, kinek milyen elkötelezettsége, ...
További részletek >>


Éreztük, hogy jó, amit csinálunk, mert nem tetszik a baromarcú hatalomnak

Haska Béla három évig volt hajléktalan, két telet egy fűtetlen fáskamrában töltött. Amikor azonban beköszöntött a decemberi hideg, megjelent a Facebookon egy poszt arról, hogy segíteni kéne a CPg egykori énekesén. Aztán alakult e célra egy Facebook-csoport, és ami azután történt, amiatt Béla most is hitetlenkedve rázza a fejét, ahogy mászkálunk a szélben az újszegedi Tisza-parton. Rohadt nagy sár van, foltokban áll a hó, Béla nem engedi el a kutyát. Mudi, okos bogárszemekkel; vigyázni kell vele, mondja Béla, mert tud hamis lenni. „Volt egy katonai hálózsákom, abban mínusz harminc fokig nem fagysz meg. Az újszegedi állomáson állt egy toi-toi vécé, oda sétáltam föl rendszeresen a kutyával. Feketemunkákból nagyjából fent tudtam tartani magam, nem éheztem túlzottan, és ettem a vitamintablettákat, így hálistennek elkerült a ...
További részletek >>


Meleg, egyedülálló, örökbefogadó apuka lett az egykori pap

Kisfiam, itt hagytad a varázspálcád – kiált a fia után egy átlagos hétköznap este Mészáros György. Dávid kissé szomorúan konstatálja, hogy az apa-fia játékra egy kicsit még várnia kell, míg édesapja elmeséli, hogyan alakult úgy az élete, hogy tizenöt évvel ezelőttig egy szerzetesrend papjaként tevékenykedett, ma pedig az ELTE docenseként, meleg, egyedülálló apukaként neveli hétéves kisfiát. Ivándi-Szabó Balázs / 24.huA kezdetekhez vissza kell ugornunk néhány évtizedet. György szülei nem voltak igazán vallásosak, gyerekként őt is óvni akarták attól, hogy azzá váljon. Nem jártak sikerrel. „Az iskolában eléggé kirekesztett voltam, míg az egyháznál közösségre találtam” – fejtegeti az okokat. A ministrálás és a kórusban éneklés mellett a hit kérdése is egyre meghatározóbb lett az életében, mélyen hívővé ...
További részletek >>


„Több ez a műsor annál, mint hogy veszekszünk, ölelkezünk, újra veszekszünk”

Folytatódik kulissza-sorozatunk: legutóbb egy titkos műhelyben nézhettük meg, hogyan készül Tóth Andi műfülcimpája, most pedig egy olyan helyszínen tölthettünk el pár órát, ahova ritkán engednek médiamunkásokat: körbejárhattuk a Való Világ Villát. Mindeközben megpróbáltunk az összes olyan titkos részletre rákérdezni, amikkel kapcsolatban a valóságshow-fanatikusok (vagy akár a műfajt szívből utálók) általában hajlamosak összeesküvés-elméleteket gyártani: tényleg a produkció irányítja a játékosokat? Befolyásolják valahogy a szavazást? Ivándi-Szabó Balázs / 24.huParajdi Szabolcs főgyártásvezető vezetett minket körbe, de tőle nem mertünk ilyen durvákat kérdezni, a tartalomért felelős kulcsemberhez ugyanis – mint a legnehezebb pályához egy videójátékban – csak a legvégén jutottunk el. Menet közben pedig a ...
További részletek >>


A föld alatt szerveződik az észak-koreai ellenzék

2019. február 22-én délután egy magas ázsiai férfi csengetett be Észak-Korea madridi nagykövetségére. Matthew Chao befektetőként mutatkozott be, ám amikor kinyitották neki az ajtót, nyolc másik fiatal férfival együtt lépett be az épületbe, akiknél sörétes puskák, kések és fémrudak voltak. Símaszkot viseltek, megkötözték a követségi dolgozókat, majd beterelték őket egy tárgyalóba. Nem sokkal később – írta a New Yorker egy novemberben megjelent cikkében – egy közeli edzőterem dolgozója a nagykövetség mellett hajtott el autóval, amikor meglátott egy nőt, akinek véres volt az arca. Mentőt hívott, nekik a nő azt mondta, hogy valakik behatoltak a nagykövetség épületébe, és embereket ölnek. Rövidesen megérkezett a rendőrség. Csengetésükre a magas férfi jött ki, aki ekkor már egy Kim Dzsongunt ábrázoló jelvényt ...
További részletek >>


Molnár Áron: Hamarosan sokfejű lesz a sárkány

Itt van a forradalom? Igen. Szóval nemcsak művészi szövegként szerepel a legutóbbi noÁr-klipben az a sor, hogy „az ország egy Pilvax, itt a változást akarják”? Persze, hogy nem. Dörömböl az ajtónkon a változás. Egy tök egyszerű kérdést tegyünk föl magunknak: jó így, ahogy és amiben élünk? Ha a válaszom az, hogy nem, akkor közszereplőként kötelességem tenni valamit a közéletért, a változásért. Ha nem teszem meg, akkor Petőfiék, Batthyányék, Leöveyék, Takáts Éváék örökségét köpöm szembe. Ebből még csak az következik, hogy ön forradalmár. De hol van ön körül a tömeg? Megvan a tömeg is, csak a pandémia most a négy fal között tart minket. Azt állítja, ha vége lesz a járványnak, forradalmi tömegek lepik majd el az utcákat? Ön talán naivitásnak tartja, szerintem viszont reális az a vízióm, hogyha vége ...
További részletek >>


Hegedűs D. Géza: Nem olyan egyszerű, hogy valaki besétál az egyetemre azzal, hogy mostantól tanítani fogok

Kezdhetek egy idézettel? Persze. „Feladata a magyar színészet szolgálata. Az egyetemes magyar színjátszás szerves fejlődését elősegítő, értékközpontú, érdekközvetítő, -egyeztető és -képviseleti tevékenységet ellátó, továbbá a nemzetközi színházi kapcsolatok fejlesztését elősegítő, pártoktól, kormánytól független, nyilvántartott tagsággal rendelkező társadalmi szervezet”. Ez részlet a MASZK küldetési nyilatkozatából 1990-ből. Lefordítom a mai hétköznapokra. Magyarországon körülbelül ötven olyan színház, bábszínház működik, amely törvény által megszabott állami, önkormányzati vagy vegyes fenntartású. Emellett működik öt nemzetiségi színház. És legalább hetven–nyolcvan független és magánszínház is intenzív és nélkülözhetetlen része a magyar kulturális életnek. Ezek az intézmények, ...
További részletek >>


Saját fogait építette házába a balatonboglári gazda

A Bugaszegi Köztársaságot 2011. április tizenegyedikén kiáltottam ki a Balatonboglár határában található tanyámon. A jogi aktusról levélben értesítettem az ENSZ-et, belefogalmazva, hogy ez immár nem Magyarország része, hanem olyan önálló entitás, mint a Vatikán az olasz államban. Egyúttal kinyilvánítottam, hogy természetesen elfogadom az engem körülvevő ország jogrendjét, használom a pénznemét és az infrastruktúráját, viszont a szellemi leválásom végleges. Hogy mindezt miért csináltam? Mert berágtam, hogy a magyar parlament eltörölte az Alkotmányt, és csinált helyette Alaptörvényt. Az ENSZ-től válasz mind a mai napig nem érkezett, aminek örülök, mert így legalább nincs elutasítva a kérelmem; tekintsük úgy, hogy földolgozás alatt áll. A magyar hatóságokkal nem foglalkoztam, csak kitettem egy táblát a határra, hogy ...
További részletek >>


„Anya, az lehet, hogy én is autista vagyok? Mert olyan vagyok, mint Misi a mesében”

Vince és Guszti mára nagyon összenőttek. Már megy hívás nélkül mindenhova, és jól felismeri a különböző helyzeteket, például amikor jön egy újabb dühroham. Tudja, mikor kell ráugatni, hogy kizökkentse, és mikor hozzábújni és megnyalogatni a kezét vagy az arcát. Egy igazi érzelmi támasz. Vince 10 éves, magasan funkcionáló autista kisfiú, Guszti pedig hű társa, egy Jack Russel-foxi keverék kutya. Összesen hat lábon, összehangolt léptekkel meglehetősen komoly iramot diktálnak a budaörsi Kő-hegy lábánál, a kisfiú anyukájával igyekszünk minden fiatalos lendületünket bevetve utolérni őket. Imre Barbi az auti morzsák Instagram-oldalon tabuk és közhelyek nélkül beszél mindennapjaikról, követőit elindítva a megismerés, ezáltal a megértés felé vezető úton. Ivándi-Szabó Balázs / 24.huBarbi és férje immár 15 éve ...
További részletek >>


„Bárhova nézel, csalókat látsz” – így ölték meg a máltai újságírónőt

Daphne Caruana Galizia, akit mindenki egyszerűen csak Daphnénak hívott, 1964 augusztusában született, egy hónappal azelőtt, hogy Málta elnyerte a függetlenségét az Egyesült Királyságtól. A következő években a Munkáspárt irányította az országot, amely Kínával, a Szovjetunióval és Észak-Koreával szövetkezett. A nyolcvanas évek elején Dom Mintoff miniszterelnök bejelentette, hogy bezárják az ország katolikus iskoláit, és ugyan Daphne nem volt vallásos, de lánytestvérével együtt részt vettek egy tiltakozó tüntetésen, amiért le is tartóztatták. 1987-ben a Munkáspárt elvesztette a hatalmat, és az új kormány nem csak elkezdte kinyitni Málta gazdaságát, de az ország felvételét kérte az Európai Unióba. Daphne ebben az időben kezdett el írni a Times of Malta című újságba: ő volt az ország első női kolumnistája, és az ...
További részletek >>


Változásra kényszerítené Hollywoodot a norvég újságíró

A HFPA-botrány A Hollywood Foreign Press Association, azaz a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége körüli botrány egy bírósági perrel indult: interjúalanyunk, a norvég, de jó ideje Los Angelesben dolgozó újságíró, Kjersti Flaa az után indított pert a HFPA ellen, hogy az többszöri próbálkozás után sem vette fel a soraiba annak ellenére, hogy megfelelt a kiírt követelményeknek – egyébként nem csak őt, hanem négy másik jelentkezőt sem. Flaa ellen ráadásul zaklatásba torkolló ellen-kampányt folytatott a HFPA, ami már a szervezet egyes tagjainak is sok volt, erről a Wrap cikke számolt be (angolul). A kereset része volt egy trösztvád is: Flaa azzal vádolta a szervezetet, hogy illegális kartellként működnek, távol tartják a megfelelő jelentkezőket, ezzel monopolizálják a hollywoodi szórakoztatóipari hírek piacát. A per ...
További részletek >>


Újra élhető közparkká alakítaná a Városligetet a főváros

Az elmúlt években Budapest képét számos nagy építkezés változtatta meg, a folyamat pedig ma is folytatódik: védelemre érdemes, vagy védett épületek tűnnek el, vagy épp fenyegeti őket a lebontás veszélye, a zöldterület mennyisége pedig az új építkezéseknek köszönhetően csökken. Az indokolatlan fakivágások nemcsak a foghíjtelkeken, de a különböző parkokban is jelentkeznek: kitűnő példa erre a Liget-projekt, aminek részeként a magyar kormány a világ egyik első közparkjába, a Christian Heinrich Nebbien által kétszáz évvel ezelőtt megtervezett Városligetbe helyezné a múzeumi negyedet, felújítás és helyreállítás helyett ezzel még távolabbra lökve azt az ideális állapottól – hiszen az emberek így nem pihenni, sétálni, vagy épp futni járnának a minden társadalmi osztálynak kikapcsolódást nyújtó kertként ...
További részletek >>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük