Menü Bezárás

Simonka György: Kétkedve fogadom, hogy a miniszterelnök kevesebb tud az ügyemről, mint én

Nem fél?

Mitől?

Az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta ön ellen a többi között korrupciós bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőperben. A legtöbbeknek ilyen helyzetben azért megremegne a keze.

Bizonyos mértékben nekem is, nehéz elviselni, hogy három év vegzálás után olyan eljárás alá vontak bennünket, mint a legkomolyabb gyilkosokat.

Heti szinten voltak házkutatások, édesanyámat reggel hatkor motozták meg, levetkőztették, az autista kisfiam perselyét elvitték, a gyerekeimet nem vihettem iskolába, rendőrautóval vitték őket.

Az ilyesmi megborítja az ember elméjét, és mentálisan meggyengíti. Ha ezt nevezzük félelemnek, akkor igen, ez egy félelem attól, hogy esetleg ez megint elölről kezdődik. Ugyanakkor próbálunk ellenállni a nyomásnak, szerencsére van két jó ügyvédem, tartják bennem a lelket.

Számít rá, hogy börtönbe kell mennie?

Attól nem tartok, hogy börtönbe kell mennem, hiszen a vádiratban az ügyészek által leírt vádak szerintem csak provokációk, és úgy látjuk, hogy idáig az ügyészség tanúi maguk is cáfolták a vádirat tartalmát. Ráadásul a mi tanúinkat és a szakértőinket még meg sem hallgatták. Attól viszont tartok, hogy a vegzálás újrakezdődik, és megint ki fognak csinálni minket idegileg. Alapvetően szerintünk az ügyünk nem áll rosszul, és a vádirat nem erősödött, hanem sokat gyengült, bár több vádlott is eladta a lelkét valamiért cserébe. Olyan emberekről van szó, akiknek már korábban volt valami a rovásán.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem érzi bűnösnek magát semmiben?

Nem. Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem. Fogalmilag kizárt, hogy 45 százalékot kaptam volna vissza a váddal érintett beruházások után, ugyanis az úgynevezett építési normagyűjteményben meghatározott költségeket nem lehet és nem lehetett átlépni. 55 százalékból pedig képtelenség megvalósítani ezeket a beruházásokat, ezt szakértői vélemények is alá fogják támasztani.

Mivel vádolják Simonka Györgyöt?

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség a fideszes országgyűlési képviselőt tartja a vissza nem térítendő uniós és költségvetési forrásokat jogellenesen megszerző bűnszervezet irányítójának. A vád szerint Simonka meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. Két Simonka-érdekeltség úgy trükközött, hogy az elnyert uniós támogatások felhasználására közbeszerzést írtak ki, amit aztán más Simonka-cégek nyerték el.

 

A fideszes politikus ellen súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség, a vád szerint lefizette cége felszámolóját, és a NAV eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott. A politikus csaknem az összes vádpontban érintett, így felelnie kell üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, továbbá hamis magánokirat felhasználása miatt is.

Párttársa, Mengyi Roland is azt állította, hogy nem követett el semmit, félreértés történt. Őt egy ennél kisebb súlyú ügyben mégis elítélték négy év letöltendő börtönbüntetésre. Beszélt vele amióta börtönbe vonult, hogy milyen az élet a rács mögött?

Még akkor beszéltem vele, amikor szabadlábon volt. Amióta bent van, nem is tudom, hogy lehet-e vele beszélni. Amikor vádat emeltek ellenem, felhívott és azt mondta, hogy óriási szerencsém van, hogy költségvetési csalás miatt kell felelnem, mert neki költségvetési csalás kísérlete (és befolyással üzérkedés miatt – a szerk.) miatt kellett. Mengyi Roland úgy látta, a szándék ellen szinte lehetetlen védekezni, mert hogyan bizonyítaná, hogy ő nem akarta elkövetni? Tehát, hogy ők nem loptak el pénzt, csak megkísérelték. A mi esetünkben viszont be kell tudni bizonyítani a vagyoni hátrányt, és annak mértékét, ami a mi ügyünkben jelenleg 1,4 milliárd forint a vád szerint. Ugyanakkor ezt alátámasztandó az ügyészségnek a vádirathoz igazságügyi szakértői véleményt kellett volna erről csatolnia, ezt meg is tették, csakhogy a szakértői véleményről kiderült, hogy hamisnak tekinthető.

Milyen értelemben hamis?

Egy olyan gazdasági társaságot kértek fel az igazságügyi szakértői vélemény elkészítésére, amelyik nem szerepel az igazságügyi szakértői adatbázisban, pedig ezt a törvény határozottan megköveteli. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán hogyan került az eljárásba az érintett cég, ha nem szerepel a szakértői adatbázisban. Egyszerű: sógor, koma, jó barát. Az ügyészség el is ismerte, hogy ennek a cégnek a szakértői véleményét nem tudja felhasználni, és azt már meg sem jelölték a vádiratban, mint bizonyítékot, de a többi – szintén szabálytalan – szakvéleményt igen.

Másik szakértői vélemény készült?

Nem. Azóta sem. Legalábbis az építési beruházások tekintetében, miközben az érintett cégnek az ügyészség kifizetett több millió forintot. Ez a költségvetési csalás gyanúját is felveti, miközben még minket mondanak bűnözőnek. Mi csináltattunk igazságügyi magán szakértői véleményt a védelmünk érdekében.

Lázár János nemrég azt mondta, hogy Mengyi és az ügye nem válik a Fidesz javára, és hogy ön a bíróságon fejezi be a pályafutását. Ez általános vélekedés a Fideszben?

Először is, én Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő. Én a párttársaktól azt hallottam, hogy Lázár János szégyellje magát.

Nem azért mert tudják, hogy én nem vagyok bűnös vagy épp bűnös vagyok, hanem azért, mert egy folyamatban levő ügyről vizionál előre ítéletet, és ilyet nem szokás mondani egy bajtársra. Úgy csinál, mintha a holdról jött volna, és nem vett volna részt azokban a dolgokban, amiket most szid. Miről beszél? Sehol nem lenne, ha én nem nyerem meg neki a kétharmadot.

Ezt hogy érti?

Amióta országgyűlési képviselő lettem, csak szegényebb lettem, mert elhanyagoltam az otthoni gazdaságot, és a választókerületemmel foglalkoztam. Ő viszont jóval gazdagabb lett.

Van két kormánypárti parlamenti politikus, aki közvetlenebbül érintett, hiszen Varga Gábor és Kerényi János hozzátartozói is a vádlottak padján ülnek. Ők fordultak már önhöz? Hogyan látják az ügyet? Nem aggódnak?

Dehogyis. Nem fordultak hozzám, örülnek neki, hogy nincsenek benne. Nem hatja meg őket nagyon, ezt az én ügyemnek tartják.

Távolságtartóbbak önnel a Fideszben, amióta a vádlottak padjára került?

Nem. Inkább én fogom vissza magam.

A debreceni frakcióülésre ellátogat? (Az interjú múlt szerdán készült – a szerk.)

Nem, mert a bíróságon kell lennem, ahonnan nem akarok még egy napot késni, mert a bíró ezt nem nézné jó szemmel. Egyébként természetesen van meghívóm.

Azt, hogy távol marad egy ilyen rendezvénytől, hogy fogadja a Fidesz?

Ez nem játék. A keddi tárgyalásról például Kövér László házelnöknek kellett kikérni, hogy részt tudjak venni a kétharmados szavazáson.

Ez nem a legalacsonyabb szint. Ezt természetesen megértik, hiszen nekik is fontos, hogy tisztázzam magam.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A büntetőpere indulása óta többször találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, négyszemközt is. Mit mondott a kormányfő?

Futólagosan került szóba a per. Miniszterelnök úr mindig kérdezgeti, hogy hol tart az ügyem, én pedig egy kicsit kételkedve fogadom, hogy ő kevesebb tud róla, mint én. De mindig elmondom az aktuális állást.

És hogy érzi, hogy állnak?

Azt gondolom, hogy nagyon furcsa lenne kimondani, hogy jól állunk, mert egy ilyen tárgyalás mindig megviseli a családot, nem tudunk dolgozni, tehát aki ebben benne van, az nem állhat jól. De a vádiratot az eddig meghallgatott – a vád által idéztetett – körülbelül ötven tanú vallomása egyáltalán nem erősítette meg.

Egyre több helyről hallani, hogy a Fidesz elengedte a kezét, és nem indítja a 2022-es országgyűlési választáson. Beszélt erről a miniszterelnökkel? Született döntés a politikai karrierjéről?

Ez a kérdés mindig tolódik, mert mindig az ügyem állásáról szoktunk beszélni, de

az én körzetemben most is én vagyok a választókerületi elnök. Ha akartak volna, már szóltak volna, hogy mondjak le, és ebben az esetben én ezt szó nélkül meg is tettem volna.

Eleve baloldali körzetről van szó, előttem mindig baloldaliak nyertek. Tehát nagyon nehéz dolga lesz itt, bárkinek is kell indulni.

Elképzelhetőnek tartja, hogy más indul jövőre ön helyett?

Miért ne? Ugyanakkor ahhoz, hogy én induljak, a családom és a Fidesz támogatása mindenképpen szükséges. Ahhoz pedig, hogy képviselő legyek, a dél-békésiek voksa.

Ha csak a Fidesz mondja azt, hogy ne induljon?

Akkor el fogok gondolkodni.

Elképzelhető, hogy függetlenként indul?

Akkor el fogok gondolkodni rajta. De előre nem tudok mit mondani. Rengetegen mondják, hogy nélkülem ez a körzet nem fog működni. Meglátjuk.

Visszatérve a büntetőügyre, az ügyészség a fegyházbüntetés mellett 850 millió forint vagyonelkobzást is kezdeményezett önnel szemben. Ha ezt elfogadja a bíróság, mi tévő lesz, honnan lehet összeszedni ennyi pénzt?

Nem olyan nagy valami 850 millió forint, mert az ügyben érintett két társaság vagyona négymilliárd forint, csak a felszámolók nem tesznek semmit, amivel én nem tudok mit kezdeni, erre nincs ráhatásunk.

Erdei Zoltán: Nem lehet vagyonelkobzás az ügyben, mert ezt tiltja a kétszeres értékelés tilalma. Ez azt jelenti, hogy ha van visszakövetelő határozat, már pedig van ilyen, az már egy egyszeres követelés, tehát Simonka Györgytől már nem lehet követelni.

Az anyagi helyzete meglehetősen homályos. Vagyonnyilatkozata alapján szinte semmije sincs évek óta, ugyanakkor nagy adósság terheli, ami miatt végrehajtás is zajlik ön ellen. Közben láthatóan jómódban él, az előző franciaországi labdarúgó-Eb mérkőzéseire is elutazott. Büntetőügye jogi képviseletével pedig az ország egyik legnevesebb és feltehetően az egyik legdrágább ügyvédjét, Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét bízta meg. Miből tudja ezt fedezni?

Ügyvéd úr nem kért még egy fillért sem. Az Európa-bajnokságra busszal mentem, ahogy sokan mások is, és nálam szegényebb emberek is részt vettek az eseményen. Ez egy soha vissza nem térő élmény, részt vettem azon a meccsen, amelyen 3-3-as döntetlent játszottunk Portugáliával. Ennyi pénzt megért nekem. Az, hogy én jómódban élek, viszonylagos, nem élek luxusban.

Nincsenek luxusautóim, luxusházam. Az az ing, amit viselek, 1960 forintba került.

Bánáti János akkor szimpátiából vállalta az ügyét?

Nem, azért, mert azt mondta, hogy lát benne fantáziát, és Erdei Zoltán is ezért vállalta. Azt mondta, hogy ekkora ügyből nem lehet kimaradni, meg lehet nyerni, és nagy hozadéka van reklámszinten.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökének szüksége van még reklámra?

Azt gondolom, hogy neki inkább presztízskérdés. Egy csomó ügyvéd van a perben, aki ingyen vállalta a képviseletet, csak azért, mert benne akar lenni a Simonka-ügyben. Ebben benne lenni nem akármilyen dolog.

Amióta vádlott lett, perek tucatjait indította ön és a családtagjai is különböző sajtóorgánumokkal szemben, ezeket közül sokat – a 24.hu-val szemben mindet – elveszítettek, a bíróság ítélete szerint pedig perköltséget kellene fizetniük, de nem teszik, Miért?

Mert nem volt rá pénzem. De levonják a fizetésemből, ha kért végrehajtást az újság. Sokan kértek. Eleve végrehajtás van ellenem, mert készfizető kezességem van a perben szereplő TÉSZ-ek után. Ez 485 millió forint.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint ez 85 millió forint.

Mert a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolása lezajlott. De

a végrehajtás miatt 100-200 ezer forint marad havonta a fizetésemből, ami a feleségem számlájára megy, nekem még bankkártyám sincs. Nálunk az asszony a gazda.

Említette a felszámolást. Többen is bűnösnek vallották magukat: a Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolói beismerték, hogy megvesztegették őket, a vádirat szerint közvetlenül önnel egyeztek meg. Ezzel nehéz vitatkozni, nem?

Ezt először Juhász Gábor (az ügy koronatanújaa szerk.) mondta, aztán a két felszámoló addig tagadott, amíg tanúként igazmondási kötelezettségük volt, mígnem bevitték őket őrizetbe három napra egy másik üggyel összefüggésben – egyébként is volt nekik egy felfüggesztettjük –, kaptak egy egyezségi ajánlatot, hogy ismerjék be a megvesztegetést, és akkor olcsón megússzák. Ezután, amikor az ügyvédem az egyiküknek feltette a kérdést, hogy miért fogadta el az egyezséget, azt válaszolta, hogy azért, mert ez volt az érdeke. Ami azt jelenti, hogy ha vádlott vagy, akkor hazudhatsz.

Kapcsolódó
Nagy bajban Simonka: a felszámolók beismerték, megvesztegették őket

Szorul a hurok a fideszes képviselő nyaka körül, nyolc vádlott tett beismerő vallomást, négy esetben a törvényszék jóváhagyta az egyezséget, amit az ügyészséggel kötöttek.

A vesztegetés amúgy is visszatérő eleme a vádiratnak, amely szerint a NAV-nyomozás leállításáért is kenőpénzt fizetett. Egy másik ügyben pedig nemrég függesztette fel ismét a mentelmi jogát a parlament. Több ember szava áll az önével szemben. Nem gondolja, hogy ez túl sok ahhoz, hogy mindent tagadni lehessen?

Valójában egy ember állítja, hogy megvesztegettem bárkit. A már vádemeléssel érintett ügytől elkülönítve kérték ki a mentelmi jogom nemrég egy olyan ügyben, amelyben Juhász Gábor állítja azt, hogy ötmillió forinttal megvesztegettem egy korábbi munkatársamat, hogy az én érdekemnek megfelelően tegyen vallomást. Ráadásul Juhász szerint őt kértem meg a pénz átadásra. Csakhogy meghallgatták az akkori kollégámat, akivel minden nap találkoztam, és bármikor adhattam volna neki pénzt törvényesen, ahogyan a munkájáért éveken át adtam is. Mindketten azt állítottuk, hogy nem történt vesztegetés. Továbbá állítólag meg akartam vesztegetni a másodrendű vádlott feleségét, de szintén mindketten azt közöltük, hogy nem történt ilyen. Ehhez képest mindent elfogadtak Juhász Gábornak azért, mert az ő szavahihetőségének gyengülésével a jelenleg már folyó nagyobb ügy vádirata még inkább meggyengülne.

És a két felszámoló is beismerte az előkészítő tárgyaláson, hogy megvesztegették őket.

Beismertek valamit, hogy elkerüljék a börtönt, hiszen mindkettejüknek volt már egy felfüggesztettje. Fontos vizsgálni a motivációt, hogy minek az érdekében állították azt, amit állítottak.

Az elkülönített ügy miatt hosszú levélben győzködte a parlament mentelmi bizottságát arról, hogy ne függesszék fel mentelmi jogát, mert az veszélyeztetheti a kétharmados parlamenti szavazásokat. Ez  az érv meglehetősen kétségbeesettnek tűnik.

Valósnak gondolom. A keddi kétharmados szavazás is veszélybe került volna, ha én a bíróságon ülök a parlament helyett.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke írt levelet a bíró úrnak, hogy legyen szíves elengedni a tárgyalási napról, mert kétharmados szavazás van.

Ha azt mondta volna, hogy nem enged el, akkor nincsen kétharmados szavazás, és nagyon fontos, az ország egészét érintő ügyek maradhattak volna el, ami a jelenlegi krízishelyzetben senkinek sem lehet érdeke.

Egy másik lehetőség, hogy letartóztatják, és azért kerülnek veszélybe a kétharmados szavazások. Ettől tart?

Nem. Már rég elbújhattam volna, ha akartam volna. Három okból lehet valakit letartóztatni, szökés és elrejtőzés veszélye, az eljárás megnehezítése, illetve a bűnismétlés veszélye miatt. A háromból egyik sincs meg. Igaz, hogy húszan jöttek házkutatást tartani, mintha Magda Marinkót kellene letartóztatni, és az ügyész mindjárt azzal kezdte, hogy nagyon figyeljenek oda rám, mert ő azt szeretné, ha Simonka György húsz évet kapna.

Mi lehet az oka ennek?

Úgy gondolom, hogy az ügyészek, akik véleményem szerint számtalan szabálytalan, törvénytelen dolgot követtek el az eljárás ideje alatt, meg voltak győződve arról, hogy megtörténhet egy kormányváltás, ez esetben pedig, aki egy fideszes politikust le tud vadászni – mindegy, milyen áron – az jó pozícióba fog kerülni.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A mentelmi jogát újból felfüggesztették. A levelében azt ígérte, ha ez megtörténik, magasabb jogi fórumhoz fordul jogorvoslatért. Megtette?

Megtettem.

Hova fordult?

Azt egyelőre nem árulom el. De van magasabb jogi fórum Magyarországon és az Európai Unióban is.

Mindkét helyen jogorvoslatot kért?

Igen. De meg szeretném várni, hogy legyen vádirat az elkülönített ügyben.

Polt Péter kapcsán is tett érdekes kijelentést. Azt írta: amennyiben alaposan megvizsgálják a legfőbb ügyész kérelmét, és összevetik Polt korábbi, 2018. októberi kérelmével, felsejlik annak lehetősége, hogy igazából nem közvádas büntetőjogi okból és érdekből kéri a mentelmi joga felfüggesztését. Mire gondolt?

Arra, hogy nem érdemi vizsgálatot hajtanak végre, hanem szokásjog alapján döntenek. Tehát a mentelmi bizottság mindenkit kiad, ha közvádas ügyben kérik ki, méghozzá anélkül, hogy megvizsgálná az ügyet. Ez esetben viszont kiüresedik a mentelmi bizottság szerepe.

Mit gondol, meddig húzódhat az ügye? 

Nem tudom megmondani, de egy barátomnak 12 évig húzódott az ügye, majd felmentették.

The post Simonka György: Kétkedve fogadom, hogy a miniszterelnök kevesebb tud az ügyemről, mint én first appeared on 24.hu.

Forrás >>


További hasonló találatok:

Hiller István: Nem valószínű, hogy a Fidesz gratulációval veszi tudomásul demokratikus vereségét

Legyen felcsúti per? Korrekt, jogszerű számonkérés legyen. Gátlástalan, agresszív pártból egy is sok ebben a hazában. Nem kell még egy Fidesz, akkor sem, ha baloldali lenne. A momentumos Fekete-Győr András szerint a remélt kormányváltás után „Mészáros Lőrinc akár napokon belül előzetes letartóztatásba kerülhet”, aztán meg kell rendezni „a rendszer felépítőinek, fő gazdasági, politikai aktorainak perét Felcsúton”. Gyurcsány Ferenc pedig a járványkezelés kapcsán fenyegette azzal a kormánypárti képviselőket, hogy „magukat el fogják vinni, egy év múlva, amikor győzünk, maguknak nem lesz kegyelem”. Erős mondatok, érthető okokból, olyan szövegek, melyek megragadnak az emberek fejében. De biztos vagyok benne, hogy egyikük sem kíván jogállamon túli eszközökkel élni. Szólt nekik, hogy fogalmazhatnának puhábban? A ...
További részletek >>


Lázár János: Orbán Viktor állja és adja is a pofonokat, de amint korrektül viselkednek vele, simulékonyabbá válik

Gyakran mond olyat, amivel nem ért egyet? Mikor mondtam olyat? 2018 márciusában a világ tán legélhetőbb városa, Bécs egy szegletében arról készített drámai zenei aláfestésű videót, hogy migránsok róják a koszos utcákat, s már senki nem beszél németül. Másfél évvel később, 2019 novemberében Horthy kormányzó kenderesi sírját koszorúzta azzal, hogy „bajtársaival és szövetségeseivel megmentette Magyarországot… hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk”. Vállalható videók, senki nem kényszerített az elkészítésükre. Mindkét mű előtt pár nappal önkormányzati választást bukott Hódmezővásárhelyen. Véletlen egybeesés. Mondják, azért igyekezett fideszesebb lenni a legfideszesebbeknél, nehogy a párton belüli ellenfelei, kihasználva meggyöngülését, a torkára tegyék a kést. Inkább ...
További részletek >>


A hetvenöt éves Bródy János hetvenöt fontos sora

75 éves lett a magyar pop-rock műfaj legtöbbet idézett szövegírója, aki a magyar nyelvű popzenei dalszövegírás megteremtője is egyben. Bár könnyűzene bőven volt már az Illés előtt is, az még egy egészen másik műfaj volt, mint a fiatalság tényleges hangját képviselő rock and roll, vagy ahogy azokban az években emlegették: beat. Bródy János és Szörényi Levente elsőként ismerték fel, hogy ebben a zenében sokkal több van annál, minthogy megtanulják és eljátsszák a menő angolszász slágereket, és gyorsan kiderült, hogy Bródynak kivételes érzéke van a szövegíráshoz. Mert ugyan számos dalszövegírónk lett a hatvanas évek közepe óta eltelt több mint fél évszázadban, de olyan, aki ennyire könnyedén intézett el társadalmi és nemzedéki problémákat, és rezonálni tudott a tizen-, huszonévesek tényleges problémáira, nem ...
További részletek >>


Hrutka János: Nem kis bátorság kellett Gulácsi tettéhez, ismerve a közeget

„»Kicsi, gyere ide, menjél fel az étterembe a kávémért, tudod, presszókávé, cukor nélkül, tejszínhabbal, ha visszaértél, akkor ott az a sporttáska, kapaszkodj bele, azt neked kell áthoznod Újpestre, ott majd megmondom, mit csinálsz vele.« Simon Tibi tudott vicces is lenni néha, de a tiszteletre nevelésben, az öltözői fegyelem terén és a fiatalok terelgetésében nem ismert ellenvetést. Én sem kérdeztem vissza, tettem, amit egy fiatalnak tennie kellett. Kiérve a Megyeri útra, üres stadion fogadott, csak a külön utakon, rendőri kísérettel érkező ferencvárosi szimpatizánsok voltak a szektorukban. »Kicsi, hozd a táskát, indulunk.« Átsétálva az üres pályán egy kifeszített rácsrész fogadott, ahol át kellett préselnem az irtó nehéz, hatalmas csomagot, el sem bírták kapni a másik oldalon, nagy csattanással esett a sivár, omladozó ...
További részletek >>


A szegény bakter, akinek Orbán lett az istene – Boldog István tündöklése és útja a vádlottak padjáig

Boldog István a múlt év végén lett vádlott hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt. A vádirat szerint a fideszes országgyűlési képviselő a társaival együtt rendszert épített ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pénzeinek megcsapolására: befolyásolták a pályázat eredményeit, amivel elérték, hogy az általuk kiválasztott vállalkozók kapják a munkákat. Boldog tagadja az ügyészség vádjait. Ez a cikk nem ezt az ügyet boncolgatja tovább. Arra voltunk kíváncsiak: kicsoda Boldog István? Hogyan lett egy apró Jász-Nagykun-Szolnok megyei falu, Kétpó melósából a térség legbefolyásosabb embere, aki milliárdok felett diszponálhatott? Mit gondolnak róla a Fideszben? És mit Kétpón? Ahhoz, hogy megrajzoljuk Boldog karriertörténetét, közel két tucat ismerőjével beszéltünk. ...
További részletek >>


Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt

Két hónappal a 2010-es országgyűlési választás után a kormányra kerülő Fidesz majdnem a legmagasabb szinten képviseltette magát egy kis oktatási intézmény diplomaosztóján. Az ellenzéki frakcióvezetőből miniszterelnök-helyettessé előrelépő, hosszú ideje az ELTE jogi karának Politkatudományi Intézetében oktató Navracsics Tibor beszédéből a résztvevők arra emlékeznek a legjobban, hogy úgy fogalmazott, „eddig ellenszélben kellett működnötök, de most jön a hátszél”. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítója, Tombor András maga is arról beszélt a diákoknak, hogy a szűk után jönnek a bő esztendők. De azt akkor még senki sem tudhatta, hogy az onnantól évenként menetrend szerint érkező több százmilliós kormányzati dotációk csak a kezdetet jelentik, és tíz év múlva az oktatási szférában korábban nem látott ...
További részletek >>


Fürjes Balázs: Annál nagyobb vitákat nehezen tudok elképzelni, mint amekkorák a Fideszben vannak

Készül már a jövő nyári főpolgármester-választásra? Sejtettem, hogy olykor meglepő és mulatságos kérdéseket fogok kapni önöktől, de erre a kezdésre nem számítottam. Egyáltalán nem foglalkoztat a kérdés. Önök szerint lesz? Nem tudjuk, mindenesetre a Fidesz szerint az ellenzéki előválasztás csak színjáték, és biztosan Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelölt. A választás pedig nem tűnik lefutottnak, Orbán Viktor is arról beszélt múlt hétfőn a parlamentben, hogy vereség esetén maradna parlamenti képviselő. Ha Karácsony nyer, megüresedik a főpolgármesteri poszt – sőt akár vereség esetén is választhatja az Országgyűlést. A főpolgármester folyamatosan húzódozott, hárított. Azt mondta, úgy hiányzik neki a miniszterelnök-jelöltség, mint púp a hátára, miközben az egész város tudta, hogy erre készül, és ...
További részletek >>


„Tudták, mit csinál a nőkkel, de félrenéztek. Nekem ütnöm kellett, hogy elengedjen”

Bálint Pétert 2020 áprilisában, a tanév közben váratlanul mentették fel dékáni pozíciójából a Debreceni Egyetemen. A József Attila-díjas, állami érdemrenddel kitüntetett író 2015 óta vezette az intézmény hajdúböszörményi gyermeknevelési és gyógypedagógiai karát. Lapunk januárban írta meg, hogy a távozás mögött egy zaklatási ügyben indított etikai vizsgálat állhat, melynek végén elítélték Bálintot. Ennél többet azonban akkor nem tudtunk kideríteni. Cikkünk megjelenése után többen jelentkeztek, hogy beszélnének Bálintról. Köztük olyanok, akik nem a Debreceni Egyetemen kerültek kapcsolatba vele, de olyan is, akinek egy több mint 30 éves története volt. Tucatnyi forrással folytattunk beszélgetéseket, ezekből kiderült, hogy Bálint visszaélései – melyek nem függetlenek az ő, felsőoktatásban betöltött hatalmi ...
További részletek >>


Molnár Áron: Hamarosan sokfejű lesz a sárkány

Itt van a forradalom? Igen. Szóval nemcsak művészi szövegként szerepel a legutóbbi noÁr-klipben az a sor, hogy „az ország egy Pilvax, itt a változást akarják”? Persze, hogy nem. Dörömböl az ajtónkon a változás. Egy tök egyszerű kérdést tegyünk föl magunknak: jó így, ahogy és amiben élünk? Ha a válaszom az, hogy nem, akkor közszereplőként kötelességem tenni valamit a közéletért, a változásért. Ha nem teszem meg, akkor Petőfiék, Batthyányék, Leöveyék, Takáts Éváék örökségét köpöm szembe. Ebből még csak az következik, hogy ön forradalmár. De hol van ön körül a tömeg? Megvan a tömeg is, csak a pandémia most a négy fal között tart minket. Azt állítja, ha vége lesz a járványnak, forradalmi tömegek lepik majd el az utcákat? Ön talán naivitásnak tartja, szerintem viszont reális az a vízióm, hogyha vége ...
További részletek >>


„Elképesztő bátorság, hogy valaki önhatalmúlag feltölti a Balatont”

Balassa Balázs 2020-ban mondott le a szigligeti polgármesteri posztról, korábban pedig a Balatoni Szövetség elnöki pozícióját is elengedte, amit ön vett át. Tartja vele a kapcsolatot, kialakult barátság a közös munka során? Nagyra tartom a munkásságát, de – sajnos – a saját döntése miatt lemondott a tisztségéről. Szigligeten megvolt a választás, a fia lett a polgármester. Balázzsal igazándiból nincs kapcsolatom, előtte természetesen mint a szövetség elnökével, sokat beszéltünk. Amikor a helyére megválasztottak 2019 decemberében, én kértem, hogy a továbbiakban segítse a munkánkat, akár társelnökként. Ez úgy szokott lenni, hogy egy megye rotációban ellátja az elnöki tisztséget, a másik kettő társelnököt ad. Azt gondolom, a Balatoni Szövetség jó példa arra, hogy nem foglalkozunk azzal, kinek milyen elkötelezettsége, ...
További részletek >>


Békés Márton: Jobboldali, magyar konzervatív pozícióból mindig lesz mi ellen lázadni

Egy gondolatkísérlet erejéig fogadjuk el, hogy Békés Márton a „kormányzati kultúrpolitika mögötti főideológus”, írtuk előző könyvéről szóló cikkünkben. Ez a megállapítás és más, főleg baloldali véleményformálóktól származó, hasonló állítást megfogalmazó idézetek teszik ki a Kulturális hadviselés fülszövegét. Provokáció? Poén? Pimaszkodás, persze. Ha az ember könyvet ír, örül, ha észreveszik. Nem azért írok, hogy másokat provokáljak vagy kellemetlen helyzetbe hozzak, de ezeket a megjegyzéseket viccesnek találtam. Az elmúlt években kialakult egy olyan vélemény, hogy én lennék „a magyar etnonacionalista rezsim legtehetségesebb propagandistája”, ahogy Béndek Péter fogalmazott. Ez egyáltalán nem bánt, örülök a hasonló véleményeknek, de eltéveszti a jelenlegi magyar politikai rendszer logikáját, aki ...
További részletek >>


Nagy Feró: Nem lázadó voltam, hanem sértődött

Amikor először kerestem, azt mondta, zenekari próbán van. Újra pörög a Ricse? Egy tévéműsorra próbálunk, Wolf Katival újra eljátsszuk a Gyere, kislányt. Igazán nem lehet mondani, hogy kiöregedett volna a showbizniszből. Kossuth-díj, jogdíjak és rengeteg szereplés… Ami a díjat illeti, már három évvel ezelőtt is felterjesztettek, szóval hazudnék, ha azt mondanám, hogy nagyon meglepődtem. Azt mondogattam az utóbbi időben úgy félig viccesen, hogy ha az összes tanítványom megkapta már, kaphat valamit a tanár úr is, nem? Egy csomó zenekarral foglalkoztam annak idején a Garázs műsorban. A Kispál és a Borzot annak idején én futtattam, például. Hobo útnak indításában is segédkeztem, még 78-ban. Azt is mondta, hogy azért kapta a Kossuth-díjat, hogy idegesítse a liberálisokat. Nagyon szeret provokálni? Ugyan már, csak viccelődök, ...
További részletek >>


Két Magyarország találkozása: végleg leszámol ellenzékével Orbán Viktor, vagy leváltják a Fideszt?

Győztünk – mondta a mikrofonba Orbán Viktor 2018. április 8-án a Bálnánál felállított színpadon, és ezzel valójában keveset mondott el a Fidesz brutális sikeréről. A kormánypárt sorozatban harmadszor is megszerezte a mandátumok kétharmadát, az ellenzék pedig totális vereséget szenvedett. A kiütés másnapján megjelent elemzésünkben azt írtuk: „Az ellenzék minden értelemben megbukott, a Jobbik gyökeresen más politikával centire ott tart, mint négy éve, a baloldal pedig atomjaira hullott. (…) Ez Orbán Viktor és a Fidesz országa.” És most, három évvel később, éppen úgy elképzelhető, hogy szóról szóra közölhető lesz ugyanez az összegzés egy esztendő múlva a választások utáni reggelen, minthogy végül leváltják a miniszterelnököt, és felszámolják rendszerét. Miért ennyire megjósolhatatlan ma az eredmény? Azt ...
További részletek >>


„Hogy bízzak meg ezek után egy papban?”

Kemény könyvet írt, megüli a lelket. Önt mennyire viselte meg? Egy jó darabot bedarált a lelkemből. Úgy mentem át az áldozatokkal együtt egy belső feldolgozási folyamaton, hogy közben velük együtt szinte újra éltem mindegyikük traumáját. Nem az az ember vagyok ma már, aki másfél évvel ezelőtt voltam. Miért éppen önnek nyíltak meg az áldozatok? Ennek több oka van. Egyrészt nő vagyok, míg a bántalmazók szinte kizárólag férfiak voltak. Teológusként jól ismerem a Bibliát és a katolikus egyházat, ugyanakkor nem vagyok része az egyházi szervezetnek. Márpedig az érintettek azt tapasztalták a saját bőrükön, hogy a katolikus egyház nem kíváncsi a traumájukra, nem segít nekik a feldolgozásban, nem szankcionálja az elkövetett bűnöket. Elvesztették a bizalmukat az egyházukban. Másrészt előttem nem szégyellték mindazt, amit ...
További részletek >>


Saját fogait építette házába a balatonboglári gazda

A Bugaszegi Köztársaságot 2011. április tizenegyedikén kiáltottam ki a Balatonboglár határában található tanyámon. A jogi aktusról levélben értesítettem az ENSZ-et, belefogalmazva, hogy ez immár nem Magyarország része, hanem olyan önálló entitás, mint a Vatikán az olasz államban. Egyúttal kinyilvánítottam, hogy természetesen elfogadom az engem körülvevő ország jogrendjét, használom a pénznemét és az infrastruktúráját, viszont a szellemi leválásom végleges. Hogy mindezt miért csináltam? Mert berágtam, hogy a magyar parlament eltörölte az Alkotmányt, és csinált helyette Alaptörvényt. Az ENSZ-től válasz mind a mai napig nem érkezett, aminek örülök, mert így legalább nincs elutasítva a kérelmem; tekintsük úgy, hogy földolgozás alatt áll. A magyar hatóságokkal nem foglalkoztam, csak kitettem egy táblát a határra, hogy ...
További részletek >>


„A rendőr beletérdelt az asszony hátába, hogy lebilincselje, közben itt volt az egész család, és néztük”

Azt akarják, hogy elmenjünk innen. El akarnak elüldözni, erről szól ez a háború, meg is mondták rég. A rendőrök meg a mezőőr. Kóka József a szoba közepén áll, jó órája ömlik belőle a szó. Egyik történetből ugrunk a másikba, hajmeresztő részletek követik egymást, verekedés, hatósági túlkapások, néha alig lehet követni, olyan lendülettel beszél a férfi az őket ért sérelmekről. „Nem csak rólam van szó, a családról is. Meg másokról, akik már elköltöztek innen. Például Kiss Józsefről, ő sem bírta már, menjen el hozzá is, ugyanezt elmondja, mint én. Tönkre akarnak tenni, nézze át a papírokat, abban benne van minden, lássa, én igazat beszélek.” Farkas Norbert / 24.huFelvezetéssel, hepehupás földúton bucskáztunk be Kókáék házához. Utánuk már nem lakik senki, csak a szabolcsi dinnye- és dohányföldek ...
További részletek >>


Lantos Gabriella: Nem hiszem, hogy a kormány az uniótól kérne segítséget. Oldják meg a kórházak, ahogy tudják, és főleg hallgassanak

Eltelt egy év az első magyarországi megbetegedések óta, több, mint 15 ezer halottnál tartunk, és még mindig nem látszik a koronavírus-járvány vége. Ön szerint hogyan tovább? Január környékén voltak legutóbb hasonló adatok, de valójában azt érdemes vizsgálni, mikor volt először ilyen a helyzet: november eleje és közepe között. Akkor már annyira felfutóban volt a második hullám, hogy november 11-én korlátozásokat kellett bevezetni. Ezek vannak ma is érvényben, a szentestén kívül nem lazítottak rajtuk. Ennek ellenére ugyanott tartunk, mert a második hullám nem is ért véget, hanem a felénél elkapta a harmadik hullám. Tehát folyamatosan megyünk vissza oda, ahonnan a második hullám elindult. Ahhoz, hogy a korlátozásokról vagy az enyhítésről dönteni lehessen, szükség van egy olyan szabályrendszerre, ami megmutatja, milyen ...
További részletek >>


Krasznahorkai László: Megvesztegethetetlen elitista vagyok

Találkozott valaha farkassal? Élővel még nem. Halottal igen? Azzal igen. Ez kitömött farkast jelent? Kitömöttet, elütöttet, megöltet. Ezek a halott farkasok voltak önre akkora hatással, hogy ez az állat visszatérő motívummá vált a könyveiben, például a legújabban is? Ha a Sátántangó áldozati macskájára, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó haldokló kutyájára, vagy a Báró Wenckheim hazatér hűséges kisdögjére gondolok, nehéz megmagyarázni, miért épp a farkas emelkedik ki megkülönböztető erővel néhány könyvemben. Sosem gondolkodtam ezen. Talán mert az ember-farkas viszonylatban először nem is az állatok, hanem az emberek rendítettek meg, akiknek súlyos történetük volt farkasokkal. Ezek hatására ez a különös állat mélyebb jelentést kapott, és szép lassan átalakult számomra azzá, akin a ...
További részletek >>


Moonwalkolással és láncfűrésszel nyomulnak a magyar politikusok a TikTokon

Az elmúlt évtizedben a politikai kommunikáció meghatározó elemeivé váltak a közösségi médiumok. Talán Donald Trump megválasztása és elnöki karrierje a legjobb példa erre, aki 2016-os győzelmét követően azt nyilatkozta, hogy a Twitter és a Facebook segítségével nyert: Aztán mégis felfüggesztették a hivatalos, korábban elnöki Twitter-fiókját a 2020-as bukása, pontosabban a Capitolium januári ostroma után. Mostanra a magyar politika szereplői is – pártállástól függetlenül – belátták, hogy ez egy olyan hatékony eszköz, amit nem szabad kihasználatlanul hagyniuk. Orbán Viktor az évente sok tízmilliárddal kitömött közmédia helyett általában Facebookon jelenti be a legújabb járványügyi intézkedéseket (az első ilyen élő videós bejelentését annyian akarták egyszerre nézni, hogy lefagyott), az ellenzéki politikusok ...
További részletek >>


Bezárva a homályba – Magyarország egy éve a világjárványban

2020 első napjaiban még csak távoli hírnek tűnt, hogy „rejtélyes” tüdőgyulladásos betegség terjed egy Vuhan nevű kínai város környékén, aztán gyorsan megtanulta a világ a koronavírus szót. A tízmilliós Vuhant karanténba zárták, de január végére Európába is nagy erőkkel érkezett meg a vírus. Nincs koronavírusos beteg Magyarországon, és kevés az esélye a járványnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ aznap, amikor az első európai esetekről számolt be a média. Öt nappal később már kormányülésre hívták az akkor még szinte senki által nem ismert országos tiszti főorvost, Müller Cecíliát. Január 31-én, egy nappal azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, pedig megalakult az operatív törzs. „Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek ...
További részletek >>


Éreztük, hogy jó, amit csinálunk, mert nem tetszik a baromarcú hatalomnak

Haska Béla három évig volt hajléktalan, két telet egy fűtetlen fáskamrában töltött. Amikor azonban beköszöntött a decemberi hideg, megjelent a Facebookon egy poszt arról, hogy segíteni kéne a CPg egykori énekesén. Aztán alakult e célra egy Facebook-csoport, és ami azután történt, amiatt Béla most is hitetlenkedve rázza a fejét, ahogy mászkálunk a szélben az újszegedi Tisza-parton. Rohadt nagy sár van, foltokban áll a hó, Béla nem engedi el a kutyát. Mudi, okos bogárszemekkel; vigyázni kell vele, mondja Béla, mert tud hamis lenni. „Volt egy katonai hálózsákom, abban mínusz harminc fokig nem fagysz meg. Az újszegedi állomáson állt egy toi-toi vécé, oda sétáltam föl rendszeresen a kutyával. Feketemunkákból nagyjából fent tudtam tartani magam, nem éheztem túlzottan, és ettem a vitamintablettákat, így hálistennek elkerült a ...
További részletek >>


Nagy Dénes: Káros a történelmünket leegyszerűsíteni arra, hogy a magyarok ellen összefogott a világ

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével illusztris társaságba került, korábban Godard-tól kezdve Kieślowskin és Szabó Istvánon át Wes Andersonig legendás rendezők kapták meg ugyanezt a díjat. Leülepedett már ez? Én is csak pár nappal ezelőtt szembesültem ezzel, meg is döbbentem. Például Angela Schanelec, a tavalyelőtti díjazott konkrétan az egyik kedvenc rendezőm, de igazából a teljes névsor inkább ijesztően hangzott, hiszen nem gondolnám, hogy ebbe a társaságba tartoznék. Persze nyilván megtisztelő és jó érzés, de én valaminek az elején vagyok még. Egy utat és egy vágyat kijelölhet számomra, hogy milyen jó lenne ennél még jobb filmeket készíteni a jövőben. Mit gondol, a további pályájára milyen hatással lesz ez a díj? Erre nehéz válaszolni, de az mindenképpen jó érzés, hogy egy ilyen hosszú folyamat (a film ...
További részletek >>


A politikai folyamatok kulcsa, hogy rettegjünk a kirekesztettek lázadásától

Látta az Élősködők című filmet? Nem. Koreai film, tavaly nyert Oscar-díjat. Egy szegény családról szól, amelynek a tagjai egymás után elkezdenek dolgozni egy gazdag család házában, és átveszik a helyüket. Mintha ennek a filmnek is lenne némi köze ahhoz, amiről az új könyve szól. Ahogy fogalmaz, „a kívül lévők lázadása elkerülhetetlennek látszik”. Egy ellentmondást szerettem volna megragadni a könyvben. Egyrészről olyan szakadások jönnek létre a világban „belül lévők” és „kívül lévők” között, amelyek folyamatosan azzal fenyegetnek, hogy a privilegizált terekből kirekesztett emberek fellázadnak. Ne csak arra gondoljunk, hogy a kerítések előtt rekedt menekülteknek előbb-utóbb elege lesz, vagy hogy folyamatosan milliók indulnak útnak a Föld elviselhetetlen helyeiről az élhető vidékek felé. Valójában már a ...
További részletek >>


Suhajda Szilárd: Nincs menekülő út, de úgysem tudnál futni

Dávid hirtelen felült. Öklendezni kezdett, majd az ölébe hányt, ami a -35 fokos hidegben szinte azonnal ráfagyott a hálózsákjára. Ápolgattam, simogattam, próbáltam tenni valami hasznosat ebben a szerencsétlen helyzetben. Az éjszaka lényegében alvás nélkül, a társamat folyton itatva, a ruháját tisztogatva, a remény pislákoló lángját égve tartva telt el. Reggel dönteni kellett a hogyan továbbról. 7400 méteren, a K2 3-as táborában nincs helye a köntörfalazásnak. Itt nem létezik olyan, mint a filmekben. Nem kapod fel a sérült társad, és nem viszed le a hátadon a hegyről. De olyan sincs, hogy a hóna alá nyúlsz, és úgy támogatod tovább felfelé. Ebben a magasságban az ember örül, ha létezni tud. A társmentés a legtöbb esetben lehetetlen küldetés. Nem bármi áron, bizonyos módon A K2 az extrém magasság okozta terhelés, az ...
További részletek >>


Schiffer András: A közösség média egyetlen kattintással képes puccsot csinálni

Donald Trump elnöki ciklusának egyik legnagyobb bűne, hogy a technológiai óriásvállalatok ma gyakorlatilag bármit megtehetnek: nem csak vele, nem csak az USÁ-ban, hanem bárkivel és az egész világon. Az előválasztásokon egyetlen elnökjelölt menetelt az óriásvállalatok feldarabolásának programjával: Bernie Sanders. A Wall Street és a Szilícium-völgy zsebében levő demokrata főáram tett is arról, hogy ne belőle legyen elnökjelölt. Trump elnök pillanatnyilag ugyan elszenvedője az óriásvállalati önkénynek, ám a globális kapitalizmus megregulázása tőle pontosan olyan távol állt, mint, mondjuk, Orbán Viktortól, vagy bármelyik másik populista barátjától. Ez annyiban nem meglepő, hogy Trumpot is az elszámoltathatatlan kapitalizmus repítette a csúcsra. Igaz, ő a természetvédelmi területeket az elnöksége utolsó napjaiban is ...
További részletek >>


Komoly feszültséget okozhat, ha a családtagok eltérően gondolkodnak az oltásról

Napjaink leggyakoribb közéleti kifejezése alighanem az oltás, ami érthető is annak fényében, hogy nagyon úgy néz ki, csak azzal sikerülhet végre túljutni a járványon, és úgy-ahogy visszadöccenni életünk régi, lassan már el is feledett kerékvágásába. Nem véletlen, hogy mind a politika, mind az egészségügy meghatározó képviselői egyöntetűen arra buzdítanak mindenkit, ha végre lehetőségük nyílik rá, oltassák be magukat (még ha a különféle vakcinák alkalmazásáról meg is oszlanak a vélemények mindkét csoportban). Bár Magyarországon az oltási hajlandóság folyamatosan növekszik, a KSH legfrissebb mérése szerint még mindig csak a megkérdezettek 38 százaléka biztos benne, hogy beoltatná magát, ami korántsem elégséges arány a nyájimmunitás eléréséhez. Mivel húsba vágó, a társdalom egészét érintő és – mint a ...
További részletek >>


Laposa Bence: Nincs sem palotám, sem Ferrarim

Szakadó esőben részletezi Laposa Bence a szálvesszős és a csapos metszés közötti különbséget, miközben autójával körbevezet minket Badacsony egy részén. 25 különböző területen van szőlőjük, ezek közül mutat meg néhányat. Pincészetük évente 500 ezer üveg bort ad el, ezzel a régióban az élmezőnybe tartozik. Ennél nagyobbra nem is szeretnének nőni, inkább a minőségre mennek rá. Laposáék négy vendéglátóhelyet is üzemeltetnek Badacsonyban, kettő közülük családi tulajdon. Ezekben is körbevezet, kettőben éppen felújítás van. „Nincs sem palotám, sem Ferrarim” – mondja a borász, miközben elkanyarodunk a 70 négyzetméteres házuk előtt. Azokra a kommentekre utal, amelyeket a turisztikai támogatásokról szóló cikkünk után kapott. Mint megírtuk, a balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa érdekeltségei kapták a ...
További részletek >>


„Ahogy a hívek kérik: egyik nap Orbánért imádkozom, másik nap Gyurcsányért”

Közel fél év szünet után újraindult a Papifrankó a YouTube-on és az Instán. De miért tartott szilenciumot? Addig tartott a szünet, amíg a körülmények nem tették lehetővé a csatorna szabad működését. Ennyi? Ez így elég rejtélyes. Vártuk azt a pillanatot, hogy teljesen szabadon gyárthassuk a saját tartalmakat. Még mindig rejtélyes. Mi változott meg a féléves csönd alatt? Nem véletlenül kerülgetem a kérdést: nem szeretnék erről beszélni. Miért? Erről sem. Akkor ez a rejtély megmarad. Ez egy olyan műfaj, amit kizárólag akkor érdemes művelni, ha senki nem szól bele. Kérem, fogadja el magyarázatként: most érkezett el a pillanat, hogy a társaimmal közösen saját felelősségünkre és szabadon állíthatjuk elő a tartalmakat. Sokan találgatták, hogy a szilenciumnak köze lehetett ahhoz, hogy politikai témákban is megnyilvánult, ...
További részletek >>


Az evéssel kapcsolatos gondolatok, érzések megváltoztatása nélkül nem lehet tartósan lefogyni

Az új könyve, a Hogyan szeretsz? a kötődésről szól, ami eltér a korábbi fő témájától, az étkezési zavarok és az elhízás lélektanától. Most a járványban mindkét téma az előtérbe került: lát már olyan hatásokat, amelyek a járványnak, a bezártságnak köszönhetők? A kötődéssel és az evéssel kapcsolatban is látszanak hatások. A kötődés könyv ötlete, amellett, hogy a téma eleve szorosan kapcsolódik az evéshez, azért is jött, mert azt láttuk a kiadóval, hogy ez a téma most nagyon foglalkoztatja az embereket. Másként néznek a kapcsolataikra a bezártság hatására és szeretnék jobban megérteni, mi történik bennük és körülöttük. A diéta, a fogyás, persze, mindig napirenden volt. Mivel Magyarországon jelenleg a lakosság hatvankét százaléka túlsúlyos és elhízott, így a téma fontossága továbbra sem csökken ...
További részletek >>


Mit tanulhatunk Barack Obamától Orbán Viktorról és a politikáról?

Imponálni tilos! – ez a felirat kapott helyet az emblematikus hatvani kocsmák egyikében, ami azért fontos, mert Barack Obama komplett karrierje, fiatalkora másként alakulhatott volna, ha ilyen normák uralta helyen nő fel. Legalábbis ez derül ki a korábbi amerikai elnök monumentális emlékiratából. A 760 oldalas, Egy ígéret földje című könyv csupán a részletgazdag dolgozat első része, de  legalább megtudjuk belőle, hogy a politikus korai olvasmányélményeit jelentősen meghatározta, kinek udvarol éppen, milyen érdeklődésű lánynak szeretne megtetszeni, így került alkalmilag érdeklődése fókuszába Herbert Marcuse vagy éppen Karl Marx. E gondolkodókat tehát elkerülhette volna, ha imponálásmentes övezetben múlatja szabadidejét, ám meglehet, akkor meg nem vált volna nyolc évre a világ legnagyobb hatalmú emberévé. És nem írhatta ...
További részletek >>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük