Menü Bezárás

Van is iskola, meg nem is – otthon maradó diákokkal indulhat újra a közoktatás

Óvatosan és fokozatosan kell nyitni az oktatásban is

– hangoztatta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön, közel egy héttel azután, hogy Orbán Viktor bejelentette: az április 19-i iskolanyitás nem vonatkozik a középiskolákra, majd pár nappal később arról tájékoztatott a miniszterelnök, hogy a felső tagozatokon is marad a digitális oktatás.

Az általános iskolák és az óvodák március 8. óta tartanak zárva, ám az iskolanyitás terve már március közepén terítéken volt. Maruzsa akkor még arról beszélt, hogy a kormány húsvét után szeretné újranyitni az iskolákat, április 7-i indulást emlegetett, az akkori tervek szerint ekkor kezdődött volna újra a tantermi oktatás az általános iskolákban a tavaszi szünet után, illetve ekkor térhettek volna vissza az óvodások az intézményekbe.

Az elhúzódó harmadik járványhullám miatt a dátum végül április 19-ére módosult, így hétfőn megnyílnak az intézmények kapui az alsó tagozatosok és az óvodások előtt, hiába tiltakoznak a döntés ellen szakmai szervezetek, illetve maguk az érintettek, tanárok és szülők is. A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség felmérésére több mint 85 ezer válasz érkezett néhány nap alatt, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a szülők döntő többsége nem ért egyet az óvoda- és iskolanyitással: 76,3 százalékuk nem tartja biztonságosnak.

Egy szülő arról beszélt lapunknak, hogy a végleges kormánydöntés előtt a családjában az az abszurd helyzet állt elő, hogy az ugyanabba az iskolába – egy hatosztályos gimnáziumba – járó gyermekei közül 11. osztályos lányának nem, de nyolcadikos fiának iskolába kellett volna mennie. Végül úgy határozott, hogy a kormány rendelkezésétől függetlenül a gyerekei ebben a tanévben már nem mennek iskolába, maga körül viszont azt látja, hogy a szülők között nagy a bizonytalanság, sokan nem mernek lépni a központi akarattal szemben.

Egy éve volt a kormánynak, hogy tegyen valamit a szülőkért, akik otthon vannak, illetve akiket elbocsátottak a munkájukból, de mindennel foglalkoztak, csak az élet hétköznapi dolgaival nem

– vélekedik az édesanya, aki szerint az érettségizők kivételesen nehéz helyzetben vannak, de a többi diák számára a tanévből hátralévő két hónapon már semmi nem múlik.

Hasonló véleményen vannak a pedagógusok is: a 21 Kutatóintézet és a Pedagógusok Szakszervezete közös kutatásából kiderült: a döntő többség (87 százalék) nem pártolja az április 19-ére tervezett újranyitást, és mindössze 7 százalék ért egyet azzal.

Illyés Tibor / MTI A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola első osztályos tanulója online tanórán vesz részt otthonában 2021. március 8-án.

Az ADOM Diákmozgalom április elején – amikor még úgy volt, hogy a középiskolások is nyitnak – tett közzé egy felhívást, amelyben arra kértek minden diákot, hogy ne térjenek vissza az intézményekbe. Máté Bíborka, a mozgalom szóvivője lapunknak elmondta, az oldalukon található szavazáson több tízezren szavaztak a kérdésről, és 90 százalék felett volt azoknak az aránya, akik úgy nyilatkoztak, nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatást.

Ráadásul nem csak az oktatás szereplői aggódnak: a Magyar Orvosok Szakszervezete nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, halassza el az újranyitást, hiszen a súlyos járványhelyzet nem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű enyhítését.

Hiába a különböző körökből érkező tiltakozások, a kormány ha letett is a középiskolák, majd a felső tagozatok újranyitásáról, abban hajthatatlan, hogy a legkisebbek térjenek vissza a köznevelésbe. A kormányzati Facebook-oldalon található felhívás arra emlékeztet, hogy az óvodákban és az általános iskolákban a korábbi protokoll tér vissza, ami azt jelenti, hogy

kötelező lesz a hőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés és távolságtartás, noha az utóbbit elvárni éppen a legkisebbektől nem igazán életszerű.

Éppen ezért figyelmeztetett az orvosszakszervezet is, hogy akár egyetlen gyerek megfertőzhet egy egész csoportot.

A kormányzat egyik fő érve a nyitás mellett, hogy április elején – az érdekvédelmi szervezetek hónapok óta tartó kérlelése után – elkezdték oltani a regisztrált pedagógusokat. A probléma ezzel csak az, hogy közülük jó néhányan az április 19-i nyitás előtt néhány nappal (de legfeljebb két-három héttel) kapták meg az oltás első adagját, miközben a teljes védettség a második oltást követően alakul ki. És bár mostanra az idősek túlnyomó része is túl van az oltáson, a szülők generációjára ez nem igaz: a 25 és 49 év közöttiek kevesebb mint negyede kapott eddig vakcinát.

Ezek a körülmények vezettek odáig, hogy a szülők és a pedagógusok körében is rengetegen kezdtek el megoldásokat keresni arra, hogyan lehetne mégis elkerülhető a nyitás. Hiába az elmúlt egy évtizedben végletekig központosított oktatás, az elmúlt napokban, hetekben általános rendelkezések híján hol így, hol úgy igyekeztek fellépni az oktatás szereplői. Egyes intézmények online mérték fel, mire számítsanak, hány szülő szeretné visszaengedni gyermekét az iskolába, máshol arra figyelmeztették őket, hogy ha túl sok lesz a hiányzó egy-egy osztályban, vagy akár egész osztályok maradnak távol az intézményből, akkor rendkívüli tanítási munkanapok elrendelésére lehet szükség szombatonként vagy a tanév végeztével.

Balogh Zoltán / MTI Diákok testhőmérsékletét mérik egy budapesti iskolában 2020. szeptember 28-án.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium jobb híján úgy próbálta elkerülni az újranyitást, hogy rovarirtást rendelt el, csakhogy az ELTE kancellárja nem nézte túl szemmel ezt a húzást, és azonnali hatállyal visszavonta az igazgató üzemeltetői jogainak egy részét.

Miután Maruzsa Zoltán múlt pénteken egy tévéinterjúban azt mondta, „ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva a gyerekét nem viszi be az iskolába, akkor ez igazolt hiányzásnak tekinthető”, többletinformáció és konkrét központi rendelkezések híján a gyermekükért aggódó szülők próbálták kitalálni, miként kérvényezhetik ezt az iskolákban.

Sokatmondó, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet hamarabb készített el egy igazolási mintakérelmet, amivel kérhető a járványveszély miatt a távolmaradás, mint hogy a kormányzat tájékoztatta volna erről a lehetőségről a pedagógusokat és a szülőket.

Márpedig egy együttműködő iskola esetén van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt, mindezt a köznevelési törvény egyik rendelete szabályozza, amely kimondja, hogy „egyéb alapos indok” esetén az igazgató engedélyezheti a gyerekek távolmaradását, amit igazolt hiányzásnak kell tekinteni.

„Ezt a lehetőséget már több szakmai szinten is megerősítették, a TASZ az Oktatási Hivataltól még az őszi időszakban kapott egy állásfoglalást arról, hogy járványügyi szempontokat mérlegelve az iskolaigazgató dönthet arról, hogy engedélyezi a távolmaradást a diákoknak” – mondta lapunknak Fernezelyi Bori, a TASZ Magánszféraprojekt szakértője, hangsúlyozva, hogy időről időre felül kell vizsgálni, továbbra is fennáll-e ez a helyzet.

A civil szervezet által létrehozott kérelemmintát benyújthatja a szülő az igazgatónak, és amint immáron a köznevelésért felelős államtitkár is megerősítette, erre hivatkozva megadható a felmentés. Fontos hozzátenni viszont, hogy ez nem jelent digitális oktatást, nem jelenti azt, hogy a távollévő gyerekeknek előírás szerint online órákat kellene tartani, ugyanakkor azt sem jelenti, hogy nem lehet számukra a haladást biztosítani, hiszen az online oktatással töltött hónapok alatt kiderült, hogy a gyerekek az iskolától távol is képesek haladni a tananyaggal.

Noha az államtitkár korábban arról beszélt, hogy „aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, az év végén osztályozó vizsgát tehet a tantestület döntése alapján”, a TASZ szerint fontos hangsúlyozni, hogy ha a gyerekek számot adhatnak tudásukról, azaz jegyeket kapnak, így értékelhető a teljesítményük, akkor hiába a 250 óra hiányzás, nem kell osztályozóvizsgát tenniük.

Balogh Zoltán / MTI A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végeznek a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonái a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én.

A TASZ szakértője megjegyezte, hogy ha a tanév eddigi részében egy diák nem hiányzott kirívóan sokat, akkor a hátralévő időszakban nehezen gyűlhet össze a 250 óra, hiszen napi átlagosan hat tanítási órával számolva a maradék 41 tanítási napon összesen 246 órányi hiányzás jön össze.

A tanárokkal kapcsolatban már nem ennyire egyértelmű a helyzet, de a TASZ álláspontja továbbra is az, hogy egyedi mérlegelést után előfordulhat, hogy egy tanár jogilag védhetően mondja azt, hogy nem jelenik meg a jelenléti oktatásban, mert veszélyezteti az egészségét a munkavégzés.

Ha egy pedagógus valamilyen okból nem kaphatja meg az oltást, ám a munkáltató nem teszi lehetővé, hogy távoktatási formában vegyen részt a munkában, akkor valószínűleg védhetően megteheti, hogy nem jelenik meg az iskolában

– magyarázta Fernezelyi Bori. Kevésbé egyértelmű viszont azok helyzete, akik már megkapták az oltást, de még nem alakult ki a teljes védettségük, illetve megint más, ha valaki nem élt az oltással.

Ha egy pedagógus azt mondja, nem a saját egészsége védelmében nem menne be az iskolába, hanem azért, hogy a szülőket, gyerekeket vagy általánosságban a társadalmat védje, az szintén új helyzetet teremt. A pedagógus ez esetben akkor tagadhatná meg a munkavégzést jogszerűen, ha az mások egészségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztetné. A már beoltott tanárok esetében megkérdejelzhető, hogy fennáll-e ez az indok, hiszen tudományos kutatások szerint az oltások a vírus továbbadását is hatékonyan megelőzhetik. Ha ez így van, akkor a beoltott tanárok közvetlenül nem veszélyeztetik a diákjaikat, hiszen nem adhatják át a vírust a tanulóknak.

A TASZ-hoz érkező jogsegélyek alapján az a kép rajzolódik ki, hogy amióta az oktatási államtitkár is beszélt arról, hogyan kérvényezhetik a szülők a gyerekek távolmaradását, nincsenek olyan jelzések, hogy az igazgató elutasított volna ilyesfajta kérelmet, sőt van, ahol az iskola is tájékoztatott arról, hogy az igazgatótól lehet kérni a felmentést a jelenlét alól.

A szervezet szakértője szerint, noha pozitívum, hogy immár a hivatalos kommunikációban is megjelent a gyerekek távolmaradásának lehetősége, ám sok esetben hangoztatják, hogy a 250 órát meghaladó hiányzás esetén osztályozóvizsgát szükséges tenni, ami egyfajta elrettentésnek tűnhet.

Pedig ha egy iskola együttműködő és lehetőséget ad a haladásra, akkor nem kell osztályozóvizsgát tenni

– erősítette meg a szakértő.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy azoknak a szülőknek, akik aggódnak gyermekeikért, elérhető egy hivatalos út, hogy biztonságban tudhassák őket, viszont a tanárok helyzete sokkal kevésbé tűnik megoldottnak és egyértelműnek. Így hétfőtől ugyan részben újra lesz iskola, de ez alól legalább a diákoknak biztosan kaphatnak felmentést, ha szüleik így ítélik helyesnek.

The post Van is iskola, meg nem is – otthon maradó diákokkal indulhat újra a közoktatás first appeared on 24.hu.

Forrás >>


További hasonló találatok:

A vendéglátósok nem félnek attól, hogy nem lesz vendég a teraszokon

Orbán Viktor múlt héten bejelentette az újraindítás következő lépcsőfokát. A pár perces videóban nemcsak az óvodák és az iskolák alsó tagozatainak újranyitásáról beszélt, de arról is, hogy három és félmillió beoltott elérése esetén kinyithatnak a teraszok, amivel „ismét visszakapjuk a régi életünk egy darabját”. Ezt ő szerdára-csütörtökre saccolta, a csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy szombattól lehet kiülni egy kávéra, sörre. Bár számos részletkérdés még nem lett tisztázva, a bejelentés némi reménysugarat jelent a november óta bezárva tartó vendéglátósok számára, akik közül sokan próbálkoztak elviteles megoldással és házhozsztállítással, de olyanok is vannak, akik hónapok óta teljesen felfüggesztették az üzemelést. A 24.hu-nak különböző méretű, profilú és elhelyezkedésű budapesti ...
További részletek >>


„Egészségileg és emberileg is össze vagyunk törve mindahányan”

A lányom egyszer volt bent nálam a Dél-Pestiben, amikor levágták a lábam, aztán eltűnt a látókörömből. Hogy mi ennek az oka, azt nem tudom. Nem tudom, hogy tettem-e olyat, amiért ezt érdemlem, vagy egyszerűen csak nincs már szüksége rám – mesélte könnyek között Tóth Andrea a Szabolcs utcai Hajléktalan Egészségügyi Centrum udvarán. Az 50 éves Andrea – saját szavaival – „nagyon magasról csúszott nagyon mélyre”, miután cukorbetegsége következtében amputálni kellett a bal lábát. A fiatalon elhunyt édesapjától örökölt szerszámkereskedő vállalkozást pár év alatt csődbe vitte, mert egyáltalán nem értett a cégvezetéshez: a felszámolás után eltűntek a barátok, akiknek kölcsönöket adott, amikor jól ment neki, majd elúszott a kőbányai lakása is, és három éve az utcára került a párjával, akivel 33 éve vannak ...
További részletek >>


Néhány év alatt átformálja a Palotanegyedet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Makovecz Imre (1935-2011) által tervezett piliscsabai épületegyüttest mindössze huszonhat év után elhagyó Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a fővárosban hozza létre az új központját – derült ki 2020 márciusában egy törvényjavaslatból, amiben a kormány kijelentette: a Palotanegyed számos épületét a Szentkirályi utcában már az ezredfordulón megjelent egyetemnek kívánja ajándékozni, cserébe pedig átveszik a megüresedő Makovecz-féle épületeket. A hosszú időn át a Magyar Rádió munkatársainak otthont adó tömb tagjai, illetve néhány, a közvetlen környezetében álló épület azóta a PPKE-t fenntartó Magyar Püspöki Kar tulajdonába került, ami a kormányhatározatban kijelölt Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) segítségével nemrég megkezdte a kampuszfejlesztés előkészületeit, és ígéretet tett arra, hogy az ...
További részletek >>


Egy kutatás szomorú képet fest arról, mit tett velünk a járvány 

A magyarok elsöprő többsége komolyan veszi a koronavírus egészségügyi kockázatait – olvasható abban a most megjelent közvélemény-kutatásban, amelyet Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung készített a magyarországi járványhelyzetről, illetve arról, hogy miként hatott ez a rendkívüli időszak a lakosságra. A Bíró-Nagy András és Szászi Áron által jegyzett felmérésben a megkérdezettek 83 százaléka szerint veszélyes az emberek egészségére a vírus. Hasonlóan magas arányban vannak azok, akik féltik a családtagjaikat a vírustól, míg a megkérdezettek közel ötöde véli úgy, hogy a vírus nem veszélyezteti a családja egészségét. A válaszadók háromnegyede tart a vírus hosszú távú szövődményeitől, 22 százalékuk viszont nem. A vírussal kapcsolatos aggodalmukat kifejező válaszadók közül a személyes ...
További részletek >>


Ha már a levegő nem lesz alkalmas a légzésre, minden mindegy lesz

A Föld napján, április 22-én 22:00-tól látható a National Geographic csatornáján a Fenntartható bolygó: Az óceánok hősei, amelyben Sylvia Earle mutatja be kollégái elengedhetetlen munkáját. A dokumentumfilm kapcsán a népszerű oceanográfussal beszélgettünk. Larry Busacca / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Sylvia EarleMagyarországnak nincs óceánja, több száz kilométert kell utaznunk, hogy elérjük a legközelebbi tengerpartot. Egy hasonló földrajzi helyzetben lévő közösség számára az óceánok problémája távolinak tűnhet. Mi az üzenete a számukra? Az, hogy a világunk egyetlen nagy egységet alkot. Vannak emberek, akik a magasból, az űrből tekinthetnek le a Földre, erre a kék kis csodára, amelyet otthonunknak nevezünk. Ők tisztán láthatják, hogy minden mindennel összekapcsolódik. Ha eltűnnének az óceánok, az ...
További részletek >>


AstraZeneca: megtalálhatták a vérrögösödés okát

Érdekes preprint (még nem lektorált tanulmány) jelent meg a Research Square portálon az AstraZeneca vakcina által kiváltott immuntrombocitopénia (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia, VITT) eseteivel kapcsolatban. A Greifswald Egyetem kutatócsoportja Andreas Greinacher vérrögszakértővel az élen feltárta a VITT, vagyis a csökkent vérlemezkeszámmal társult vérrögképződés mögött rejlő lehetséges folyamatokat, és azt találta, hogy akár a vakcina segédanyaga is hozzájárulhat ahhoz az immunfolyamathoz, ami végül a vérrögösödéshez vezethet. A szakértő a WebMD-nek azt nyilatkozta, hogy a véleménye szerint amit találtak, az szilárd bizonyíték, tudományos körökben ez megerősítő bizonyítéknak számít. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy maga a vérrögképződéses folyamat a heparin nevű véralvadásgátló hatású ...
További részletek >>


Tényleg lebuktatta a CNN egyik munkatársa a nagy Trump-ellenes összeesküvést?

Az elmúlt egy hétben egy elég furcsa videósorozat uralta a média jobboldali részét. Egy olyan videóról van szó, amelyet rejtett kamerával készítettek, és amely a videó készítői szerint leleplez egy összeesküvést a CNN hírtelevízió körül. Újabb rejtett kamerás videóval állt elő a Project Veritas nevű amerikai oknyomozó portál, amelyben ezúttal a CNN műszaki igazgatója, Charlie Chester beszél arról, hogy spekulációs propagandával támadták Donald Trump volt amerikai elnököt – derül ki a V4NA nemzetközi hírügynökség szemléjéből. – írta erről a videóról az Origo. De mi hangzik el a felvételeken? A rejtett kamerás felvételeket a Project Veritas nevű szervezet csinálta. A szervezetet egy James O’Keefe nevű jobboldali aktivista alapította és vezeti, és leginkább arról szól a munkájuk, hogy rejtett kamerás ...
További részletek >>


Csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló a lélegeztetőgépeken kaszáló cégnél

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben felfüggesztette az OTT-One Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését. Az indoklás szerint a részvénytársaság könyvvizsgálója felmondta a szerződést, és ezzel az is veszélybe került, hogy a cégnek az előírt április 30-i határidőre elfogadott mérlege legyen. A jegybank határozatában a befektetők számára lényeges információ közlését hiányolta, vagyis az indoklást, hogy miért lépett vissza a könyvvizsgáló. Az MNB viszont pontosan tudta, miről van szó, szabálytalanság észlelésekor a könyvvizsgálónak a felügyelő szervezetet tájékoztatnia kell. A jegybankot ráadásul nem csak a könyvvizsgáló felmondása aggasztja, közleménye szerint átfogó vizsgálatot folytat, és már feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen. Hogy milyen gyanú miatt, arra cikkünk megírásáig nem küldött ...
További részletek >>


Akkor még egyszer: a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja nem állt ki a Sinopharm mellett

Tegnap megírtuk, hogy Menczer Tamás, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebookon azt állítja, hogy a világ egyik vezető tudományos szaklapja, a The Lancet kiállt a kínai Sinopharm vakcina mellett. Az államtitkár azt állítja, hogy a folyóiratban megjelent: a Sinopharm hatékony az egyik legveszélyesebb variáns, a dél-afrikai ellen is. Mivel a 444 után mi is beszámoltunk róla, hogy ez egyáltalán nem így történt, az államtitkár ma is kitett Facebookra egy videót, amiben a „baloldali támadásra” reagált. Ebben azt állítja, hogy a szóban forgó The Lancet-cikk mégis lektorált, még a „peer reviewed” szakaszt is kimásolta a szövegből, sőt, szövegkiemelővel ki is emelte a lényeget a fotón. A 444-nek, a hvg-nek és a 24-nek, akik azt állítják, hogy én ...
További részletek >>


Megújul a Jókai-kert, illetve az összeomlás szélére került Steindl-villa

Egy évvel ezelőtt hosszú cikkben mutattuk be a budai oldal a lebontás, vagy az összeomlás réme által leginkább veszélyeztetett értékes épületeit – köztük a Magyar Madártani Egyesületnek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-emlékszobájának is otthont adó, szabadon látogatható Jókai-kertben álló Steindl-villát, amit jól láthatóan csak a puszta szerencse tartott egyben. Az író által 1853-ban megszerzett kert határán álló, egy évtizeddel korábban született épületet, illetve eredeti képét mára teljesen elveszített szomszédos ikerpárját a kor egyik legnépszerűbb ékszerésze, Steindl Károly építtette – derül ki a ház mellett álló jókora emléktábláról, ami a ház teljes történetét elmeséli. A pozitívumok sora ezzel azonban ki is merült, hiszen a város felé egykor ...
További részletek >>


A 3,5 milliós küszöb előtt lelassult az oltási program, de nagy rohamra készül a kormány

Hiába érkezett 28 800 Johnson & Johnson-vakcina Magyarországra a múlt héten, azzal nem kezdték meg az oltást. A Janssennel kapcsolatos vérrögképződéses eseteket az Európai Gyógyszerügynökség a napokban vizsgálta, jelentésükben azt írták, „az eddigi eredmények alapján az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait”. Orbán Viktor miniszterelnök viszont még ezt megelőzően riasztónak nevezte a híreket, és közölte, hogy az egydózisú Janssen-vakcinákat ugyanúgy megvizsgálják, mintha keletről érkeznének, sőt látni akarják az amerikai gyárat is. A Johnson & Johnson egyébként a vizsgáltok végéig szünetelteti európai szállításait – a kormány az indoklás szerint az így kieső mennyiség pótlására hozta előre a kínai Sinopharm-vakcina következő szállítmányát, amivel tömeges ...
További részletek >>


Szuperliga Magyarországon, kicsiben

Majtényi László: A szabadság elveszejtése, avagy a Kúria a falra ment – a Tóta W.-ügy Tényleg, ennyire gyenge volna Orbán? Akkor érzi csak biztonságban magát, ha minden is(!) az övé? A sajtószabadság intézményi eleme mára papíros vékonyságú. A propagandatermékek nyomasztó túlsúlya mellett immár nagyítóval is alig találunk szabad sajtóterméket. A legutóbbi hetek fejleményei fényében mondható: elveszőben a jogállami forradalom utolsó vívmánya, a sajtószabadság jogvédelme is. Visszatér a Kádár-világ kódja? (A hanyag utcaseprőket kell majd szidni, az olvasó meg vegye észre, hogy a rendszerről van szó?) Februárban már olvastuk azt a méltatlan kúriai döntést, amely szerint az ún. közszolgálati médiának(!) nem kell megszólaltatnia sem az ellenzéket, sem a független civileket, sőt a közéleti vitákban el se kell ...
További részletek >>


Lézerrel csiholtak áramot magyar kutatók

A szilárd anyagokban található elektronok az adott közeg számos tulajdonságát meghatározzák, például hogy az anyag átlátszó-e, illetve hogy vezeti-e az áramot, vagy éppen szigetelő tulajdonsággal bír. Áram keltése során azonban a vezető közegek elektronjai az atomokkal is ütköznek, ezáltal lelassulnak, és az elvesztett energia hő formájában jelenik meg a környezetben. Ez a veszteség, illetve az elektronok viszonylag lassú reakciója jelentős akadályát képezi az eddigieknél gyorsabb és hatékonyabb mikroelektronikai áramkörök létrehozásának. A Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai a budapesti kísérleteik révén jelentős lépést tettek a jelenleginél gyorsabb és hatékonyabb jelfeldolgozás felé vezető úton. Ehhez egy nemrégiben felfedezett effektust használtak fel, amelynek köszönhetően a lézerfény rövid időre ...
További részletek >>


Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég

A 2021 szeptemberében startoló „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás összesen 67 milliárd forintot emészthet fel, ha a költségekbe beleszámoljuk a rendezvény fő helyszínéül szolgáló Hungexpo 50 milliárd forintos felújítását. Ha nem, a költségek akkor is csillagászatiak: a kiállítás kommunikációs és rendezvényszervezési költségei már biztosan több, mint ötmilliárd forintot visznek el. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a kiállítást félmilliárd forint alatt megússza az ország. A helikopteres vadászatáról is ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2016-ban jelentette be, hogy Magyarország ötven év elteltével újra vadászati világkiállítást szervez 2021-ben. Az anyagiakról csak egy évvel később, egy kormányhatározatból derültek ki részletek: a kormány öt évre elosztva összesen 387,5 ...
További részletek >>


Így zárult be a gyűrű Magyarország körül

Habsburg IV. Károly 1921. március végi trónfoglalási kísérlete nemcsak belpolitikai következményekkel járt, hanem Magyarország külpolitikai pozícióját is rontotta. A versailles-i békerendszer értelmében Magyarország mind a négy szomszédja részesedett az 1918 előtti Magyar Királyság területéből, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia egész országrészeket kapott, Ausztria hozzájuk képest jóval kevesebbet. Ezekből a döntésekből szinte elkerülhetetlenül következett az új Magyarország és szomszédjai antagonisztikus ellentéte. Ez már 1920 tavaszán, a trianoni békeszerződés újragondolásával kapcsolatos tárgyalások idején megmutatkozott Párizsban és Londonban. A brit és olasz felvetésekkel szemben, melyek az 1919-ben megállapított határok módosítását célozták Magyarország javára, a csehszlovák, a román és a délszláv ...
További részletek >>


Mi a legjobb megoldás, ha gyermekünk számára szeretnénk megtakarítani? (x)

freepik.com Életünk során megjelenő pénzügyi kihívások közül a legnagyobb, hogy fiatal éveink elején a saját lábunkra álljunk, megteremtsük otthonunkat, anyagi biztonságunkat. Szülőként szeretnénk enyhíteni ezt a megpróbáltatást, megóvni gyermekünket a nehézségektől, hiszen jól tudjuk, mennyi minden múlik azon, ha úgy tudunk belevágni az önálló életbe, hogy van mihez nyúlnunk. A gyermek megtakarítások erre nyújtanak lehetőséget, hiszen segítségükkel jelentős összeget biztosíthatunk gyermekünknek úgy, hogy akár születésétől kezdve rendszeresen félreteszünk erre a célra. Milyen lehetőségeink vannak? A Babakötvény az egyik legnépszerűbb gyermek megtakarítás jelenleg hazánkban, ám vannak esetek, amikor más – nem államilag támogatott – termékkel jobban járhatunk. Érdemes tehát megismerni a Babakötvény azon ...
További részletek >>


Ismét csúcsokat döntöget a Call of Duty

A Call of Duty napjaink egyik legnépszerűbb játéksorozata, a neve még azoknak is ismerősen cseng, akik sosem indítottak el egyetlen részt sem. Bár az Activision által gondozott játékszériát sokszor éri kritika a futószalagon érkező újabb és újabb epizódok miatt, de az igény megvan rá, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a kiadó bejelentette, hogy a széria újabb rekordot döntött: már 400 millió példányt értékesítettek a sorozat epizódjaiból világszerte. Ez az eredmény ráadásul még impozánsabb, ha figyelembe vesszük, hogy az újabb 100 millió mindössze két év alatt jött össze, hiszen pár nap híján épp két éve számoltunk be a 300 milliós mérföldkőről. És nem ez az egyetlen rekord, amit az elmúlt időszakban megdöntött a CoD: az Activison arról is beszámolt, hogy a 2020 márciusában debütált, ingyen játszható Call of ...
További részletek >>


Szlávik János megerősítette, 4 millió beoltottnál jöhet az újabb enyhítés

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az állami rádió reggeli műsorában azt mondta, a koronavírus-járvány nehezén túl van az ország, de óvatosnak kell lenni. A szennyvízben mért víruskoncentráció elég magas, egy-két városban emelkedik, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy vége a harmadik hullámnak. Szlávik János úgy érzi, ez az a pillanat, amikor még mindenkinek nagyon oda kell figyelnie, amikor még többet kell tenni azért, hogy végleg leküzdjük a járványt, azaz még több embert kell meggyőzni a védőoltások fontosságáról. A hirado.hu által idézett infektológus azt mondta, ezt nehezíti a számtalan összeesküvés-elmélet a védőoltásokról, de mindent meg kell tenni, mert minden egyes beoltatlan ember veszélyt jelent, nemcsak önmagára, hanem azok számára is, akik valamilyen oknál fogva ...
További részletek >>


Műanyagba fullad a Szentendrei-sziget

Április 17-én nagy mennyiségű műanyagot gyűjtöttek be a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei a Szentendrei-szigeten. A Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott hulladék számottevő része kiürült PET-palack volt. A Greenpeace azt várja a műanyagszennyezésért felelős cégektől, hogy hagyjanak fel az egyszer használatos palackok alkalmazásával, és Magyarországon is vezessék be az újratölthető csomagolásokat. „23 aktivista bevonásával, összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. 500 méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a ...
További részletek >>


Védett épületet bontanak le a Városliget mellett

A Garancsi István vezette Markethez került óriási területen – ami az elmúlt száznegyven évben előbb a francia gyökerű Szent Szív Társaság nővéreinek zárdáját, illetve iskoláit, a kommunista hatalomátvétel után pedig az MDP, majd az MSZMP Politikai Főiskolájának, illetve Kádár János és Aczél György kedvenc uszodájának, az elmúlt években pedig a kultikus Dürer Kertnek, illetve próbatermeknek – otthont adó épületek jó részét az elmúlt hónapokban lebontották: 2020 végére eltűnt az uszoda, az egykori könyvtár, a rendezvényterem, illetve a Professzorok Háza, amit nemrég a Dürer Kert követett. Kapcsolódó Apácazárda és Kádár kedvenc uszodája helyén épít óriásokat a kormány egyik kedvenc oligarchája Deák Ferenc, szerzetesnők, lányiskolák, kommunista pártfőiskola, Kádár kedvenc uszodája, ...
További részletek >>


Elcsalta, kínozta, prostitúcióra kényszerítette a lányokat egy abonyi család

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Bűnszervezetek Elleni Osztálya személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, erőszakkal, fenyegetéssel, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást F. Mihály 31 éves és F. Sándor 25 éves abonyi, valamint F. Mihály 50 éves szolnoki lakosok ellen, A 31 éves férfi 2017 tavaszán szerelmi kapcsolatot színlelt egy lakásotthonban nevelkedő lánynak, aki emiatt hozzá költözött. F. Mihály néhány hét együttélés után megpróbálta rábeszélni a nőt, hogy dolgozzon neki prostituáltként, azonban az áldozat ebbe nem ment bele. A férfi valamilyen kábító hatású szert itatott a lánnyal, akinek így megtörte az akaratát, és egy hónapon keresztül dolgoztatta. A szexuális ...
További részletek >>


A világ legmagasabb csúcsát is elérte a koronavírus

Legalább egy, a Mount Everesten tartózkodó mászónál mutatták ki a koronavírust – írja a BBC. A világ legmagasabb csúcsát nagyjából egyévnyi lezárás után néhány hete nyitották meg ismét a hegymászók előtt. A norvég Erlend Ness a BBC-nek azt nyilatkozta, nyolc napig volt kórházban a Covid-19 miatt. Egyes források szerint a csapatához tartozó egyik serpának is pozitív lett a tesztje. Mivel Nepálnak a Mount Everesthez köthető idegenforgalom, illetve a mászási engedélyek kiadása komoly bevételeket hoz, a koronavírus megjelenése súlyos gazdasági következményekkel is jár. Ness nem tudja pontosan, hogy hol fertőződött meg, de elképzelhetőnek tartja, hogy a Khumbu-völgy egyik teaházában. Mint mondta, tehetett volna többet a saját védelme érdekében. A túrán nem sokan használtak maszkot – nyilatkozta, hozzátéve, hogy nagyjából ...
További részletek >>


Kiderült, mennyit tudnak olvasóink a dohányzásról!

Arra a kérdésre, hogy hány ember dohányzik a világon, a tesztet kitöltők elsöprő többsége tudta a helyes választ. Bár egyre több tanulmány és cikk foglalkozik a dohányzás okozta egészségügyi ártalmakkal, ma mégis több mint egymilliárd ember dohányzik a világon. Ez pont annyi, mintha 1800-ban a világ teljes népessége dohányzott volna. Viszont azt már nagyon kevesen találták el, hogy Magyarország lakosságának mekkora része fogyaszt rendszeresen valamilyen dohányterméket. A jó válasz, hogy Magyarország lakosságának körülbelül egynegyede, azaz több mint kétmillió ember dohányzik rendszeresen. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) évente megjelenő körképe szerint Magyarország dobogós a dohányzók aránya tekintetében az OECD országok között. Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros, egészségügyi ...
További részletek >>


A fideszes Szabó Zsolt váratlanul lemondott triatlonelnöki pozíciójáról

A Magyar Triatlon Szövetséget 2014 óta Bátrofi Béla vezette elnökként. A köztudatban inkább „Orbán Viktor fogorvosaként” bevonuló sportvezető és munkatársai körül az évek alatt szép lassan elfogyott a levegő, amely odáig fajult, hogy 2019-ben a sportágon belülről feljelentést tettek a triatlonszövetség több vezetője, köztük Bátorfi Béla ellen is gazdasági bűncselekmények, a többi közt hűtlen kezelés és pénzmosás miatt. Kapcsolódó Feljelentették Orbán Viktor fogorvosát a triatlonosok Többek közt hűtlen kezelés és pénzmosás miatt. A triatlonosok belháborújából még a sportág legendája, Kropkó Péter is kivette a részét, pert indított a szövetség ellen, amit meg is nyert. A több oldalról érkező támadások következményeként Bátorfi lemondott elnöki posztjáról. Az idén februárban ...
További részletek >>


Ha nem lépünk fel a légszennyezés ellen, COVID után is maszkban kell járnunk

“Lassan egy éve, hogy csak maszkban léphetünk ki az otthonunkból. Ennek a COVID-19 az oka, de ha így folytatjuk, a jövőben már csak maszkban járhatunk az utcán. Ezt mindenképp el kell kerülni” – mondja Ercsey Petra, 9. osztályos tanuló, aki többek között ezért állt össze diáktársaival, hogy minél több ember figyelmét felhívja a súlyos egészségügyi károkat okozó légszennyezésre és lakossági hulladékégetésre. Balatoni József, vagyis Jocó bácsi, ahogyan a diákjai és sokan a közösségi médiából ismerik, tanárként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel minél több olyan témával foglalkozzon, ami, a későbbi életüket érinti. „A levegő tisztasága pont egy ilyen téma. Egy olyan ügy, ami mellé szívesen és teljes mellszélességgel állok oda. Beszéltem a gyerekeknek arról, hogy a ...
További részletek >>


Tízezrek tüntettek Oroszországban Navalnij szabadon engedéséért

Több tízezren tüntettek számos orosz városban azért, hogy engedjék szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött és állítólag a halálán lévő ellenzéki vezetőt, írja a Guardian. A beszámolók szerint a demonstrálók komoly elszántságot mutattak és farkasszemet néztek a rohamrendőrökkel. A szervezők országszerte 500 ezer tüntetőre számítottak, de ettől jócskán elmaradtak. Azért többek közt Moszkvában és Szentpéterváron is tízezres tömeg gyűlt össze. NATALIA KOLESNIKOVA / AFP Moszkvai idő szerint fél 11-ig az OVD-Info civil szervezet szerint Oroszországban 1004 embert vettek őrizetbe, közülük 351-et Szentpéterváron, 87-et Ufában, 50-et Szocsiban, 40-et Kazanyban, 36-ot Kemerovóban, 33-at Barnaulban, 30-at Novokuznyeckben, 26-ot Voronyezsben, 24-et Tomszkban, 20-at Moszkvában, 19-et Izsevszkben, 18-at Ivanovóban 14-et Irkutszkban és ...
További részletek >>


Legálisan elszívott spanglik miatt tartóztatták le Dubaiban

Az 51 éves üzletember, Peter Clark a közelmúltig azt hitte, hogy Las Vegas-i otthonában bármikor nyugodtan elszívhat egy kis füvet – hiszen Nevada államban legális a marihuána –, de amikor február végén az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, akkor kiderült, hogy ez nem teljesen igaz. Dubaiban ugyanis hasnyálmirigy-gyulladása lett, és kórházba került, ahol drogtesztet is csináltak rajta. A pisiteszt az otthoni, legálisan elszívott cigik és megtöltött bongok miatt pozitív lett THC-re. Az üzletember ezért hónapokra rácsok mögé került, de azóta már szabadon engedték, és kedden deportálták is Dohából New Yorkba – írja a LadBible. Peter Clark az emírségek szigorú szabályainak hozzá hasonlóan áldozatává válókat segítő Detained in Dubai nevű szervezet vezetőjének, Radha Stirlingnek a lent megtekinthető videóban mesélte el a ...
További részletek >>


247 millió dollárt csaltak ki telefonon egy 90 éves hongkongi nőtől

Egy gazdag hongkongi nyugdíjast 247 millió hongkongi dollárral (átszámítva majdnem 10 milliárd forinttal) károsították meg olyan csalók, akik a kínai hatóságok embereinek adták ki magukat – írja a South China Morning Postra hivatkozva a CNN. Az AFP forrásai szerint a nő háztartásában dolgozó segítőjének tűnt fel, hogy valami nem stimmel, ezért – a helyi rendőrség CNN-nek eljuttatott közleménye alapján – az idős nő március 2-án megkereste a rendőrséget, akikkel közölte: a csalók 2020 augusztusában keresték meg és azt mondták neki, hogy a személyazonosságát több kínai bűncselekményhez is felhasználták ismeretlenek, ezért kell fizetnie. A hatalmas mennyiségű pénz egyébként tíz, különböző bankszámlákra elküldött utalásból jött össze. A rendőrségi közleményből az is kiderül, hogy a csalók a különlegesen ...
További részletek >>


Póta György: Amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, nem lehet megszabadulni a járványtól

Amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, nem lehet megszabadulni a járványtól – közölte Póta György az ATV Start című műsorában. A gyerekorvos úgy véli, legalább 10-14 nap kell ahhoz, hogy a statisztikákban megmutatkozzon az, hogyan változik a gyerekek megbetegedésének száma. Azt nem lehet tudni, hogy egy gyerek lehet-e szuperfertőző. Erről akkor lehetne tudni, ha a kontaktkutatásokat korábban végigvezették volna. Azt látjuk, hogy alapvetően inkább a 10 évnél idősebbek betegednek meg és jelennek meg a statisztikákban, bár már van bőséggel óvodás gyerek is, aki elkapta a koronavírust – mondta Póta. A gyerekorvos hangsúlyozta:  „Ahhoz, hogy egy gyereket elkezdjünk oltani, a vakcinának megfelelő vizsgálaton kell átmennie, és a megfelelő hatékonyságot és biztonságot igazolni kell ahhoz, hogy ez felmerüljön”. ...
További részletek >>


Megtalálhatták a Földhöz legközelebbi fekete lyukat

Szakértők egy csoportja azonosíthatta a legközelebbi ismert fekete lyukat – számol be a Space.com. Az 1500 fényévre fekvő objektum az Egyszarvú becenevet kapta, ami egyszerre utal az Egyszarvú csillagképben való elhelyezkedésére, illetve arra, hogy a fekete lyukak körében igen kis tömegével kivételesnek számít. Mivel a rendszer ennyire különleges és furcsa, egyértelműen indokolt az Egyszarvú becenév – mondta Tharindu Jayasinghe, az Ohiói Állami Egyetem PhD-hallgatója és a csapat vezetője. A szakember szerint a fekete lyuknak egy társa is van, egy vörös óriás, amely élete végéhez közeledik. A csillagot az évek során különböző teleszkópokkal és űrtávcsövekkel figyelték meg, a nagy adathalmazt a közelmúltban Jayasinghe és kollégái átfogó elemzés alá vetették. Mivel az égitest fénye időszakosan ingadozik, ...
További részletek >>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük